O gălăţeancă, super femeie la vârsta a treia. Bunică, mamă şi tată pentru trei copii
Foto: Foto Bogdan Codrescu

O gălăţeancă, super femeie la vârsta a treia. Bunică, mamă şi tată pentru trei copii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Greutăţile vieţii îi transformă Elisabetei Cucoş "Ziua femeii" într-o zi ca oricare alta


Ziua de 8 Martie este un motiv de bucurie pentru majoritatea femeilor din această lume. Însă Elisabeta Cucoş, în vârstă de 60 de ani, spune că 8 Martie este o zi ca oricare alta, dar este mulţumită că este sănătoasă şi îşi poate creşte cei trei nepoţi pe care îi are în grijă.

Lovitură după lovitură

Viaţa a fost zgârcită în bucurii cu Elisabeta Cucoş. A rămas văduvă cu trei copii în urmă cu 18 ani. Câţiva ani mai târziu, una dintre fiicele ei a plecat la muncă peste hotare şi i-a lăsat în grijă doi copii. Apoi, soarta i-a dat o altă lovitură: ”Am fost dată afară din casa în care locuiam, pentru că a fost retrocedată. Am stat patru luni în stradă, până am primit o nouă locuinţă”, îşi îşi plânge ea amarul.

În ciuda faptului că a stat în stradă, Ecaterina Cucoş nu a vrut să renunţe nicio clipă la nepoţii săi. A avut grijă ca ei să meargă la şcoală şi să fie hrăniţi. Când a primit o nouă locuinţă, Ecaterina Cucoş a luat-o de la capăt, doar de dragul nepoţilor săi.

Când totul părea să intre în normal, Ecaterina Cucoş a trecut printr-o altă tragedie: ”Fiul meu a murit într-un accident de muncă. În urma lui a rămas un copil, pe care îl creştea singur”.

Aşa s-a trezit, peste noapte, mamă pentru trei copii minori. I-a fost alături cea de-a doua fiică, care a preferat să nu se căsătorească pentru a o putea ajuta.

Bluza cu flori roşii

Îşi aminteşte de ultimul 8 Martie petrecut cu soţul ei şi lacrimile i se înnoadă a neputinţă sub barbă. ”Înainte de a muri, soţul meu m-a scos la restaurant. Am mâncat friptură şi mi-a adus lalele roşii, că ştia că îmi plac tare mult. De atunci, nu am mai sărbătorit niciodată această zi”, mărturiseşte femeia.

După câteva secunde, ochii i se luminează, atinşi de o amintire dragă. ”După ce ne-am mutat în casa asta, nepoţii mei au strâns bani şi mi-au cumpărat o bluză. O am în dulap. Nu am purtat-o niciodată. Este prea frumoasă şi nu vreau să o stric”.

Se ridică şi aduce să vedem bluza ei primită cadou de la nepoţi, dar şi două albume cu fotografii de familie. ”Aici e fiul meu. Îi iubea tare mult pe copii, pe toţi trei. Fiica mea a lăsat doi copii în urmă şi a plecat la muncă. Am să regret toată viaţa că am lăsat-o să plece, dar am sperat că le va fi mai bine copiilor”, rosteşte femeia întorcând paginile albumului, ca şi cum ar vrea să reîntoarcă timpul înapoi.

A treia generaţie

Ecaterina Cucoş spune că toată viaţa cel mai mult pe lume i-au fost dragi copiii, ai ei sau ai altora, şi că, cel mai probabil, Dumnezeu a lăsat-o pe lume pentru a creşte copii. Este acum bunică, mamă şi tată pentru trei băieţi. ”Am crescut trei rânduri de copii. Înainte să mă mărit şi să devin mamă, am fost bonă la diferite familii care mergeau la serviciu. Apoi i-am crescut pe cei trei copii ai mei. Acum cresc nepoţii. Asta e menirea mea”.

Grijile de zi cu zi o fac pe Ecaterina Cucoş să uite de de 8 Martie. ”Unul dintre nepoţi are o pensie de urmaş de 400 de lei, iar cel mic al fiicei mele are o alocaţie suplimentară de 600 de lei. Acum am găsit să lucrez şi eu ca femeie de serviciu. Cam acesta este venitul nostru”, spune bătrâna.

Nu s-a gândit niciodată să renunţe nepoţi. Este mândră că toţi trei merg la şcoală şi nu îi ies din cuvânt. Doi, unul de 13 ani şi celălalt de 13 ani şi jumătate, sunt colegi de casă la Şcoala nr. 16, iar cel de-al treilea, în vârstă de 19 ani, este elev la Liceul Auto. Sunt lumina ochilor ei şi spune că de fiecare dată când îi vede zâmbind, primeşte cel mai frumos dar din lume.


CITEŞTE ŞI: O familie de gălăţeni trăieşte pentru frumos (FOTO)

Citit 2398 ori Ultima modificare Vineri, 06 Martie 2015 19:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.