INTERVIU cu Nicoleta Lupoae, MAMA gălăţeancă, în luptă cu autismul

INTERVIU cu Nicoleta Lupoae, MAMA gălăţeancă, în luptă cu autismul
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La prima vedere, Nicoleta Lupoae pare o femeie obişnuită. Doar cei care o cunosc ştiu că este una dintre cele mai puternice mame din Galaţi. În fiecare zi luptă cu o boală care afectează zeci de copii: autismul, de care suferă chiar băieţelul ei. Nicoleta Lupoaie a înfiinţat „Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism” (APCA), unde poate fi găsită de dimineaţă până seara şi de luni până duminică, acesta fiind modul ei de viaţă.

 

- Cum a fost anul 2014 pentru APCA Galaţi?

- În 2014 am avut noi parteneri, care au venit singuri la noi, nu am mai fost nevoiţi să batem pe la uşi. A fost un an în care ne-am dotat foarte bine cu tot ceea ce înseamnă materiale de terapie, pe care am dat aproximativ 15.000 de lei. Am luat mobilier, accesorii, video-proiector pentru cursuri şi materiale de terapie (pentru logopedie, motricitate, pattern, senzorial, citit) care sunt destul de scumpe şi nu se găsesc în librării. La multe dintre acestea nu au acces părinţii şi nici măcar unii specialişti din România. Calitatea terapiei depinde foarte mult de materialele folosite.

 

- La finalul anului aţi câştigat 5.000 de euro din partea unei mari companii pentru a înfiinţa primul afterschool pentru copiii cu autism.

- A fost un pas imens pentru noi. Proiectul este extrem de important, pentru că este primul de acest gen din România. Pe lângă cei 5.000 de euro primiţi de la finanţatorul privat, noi venim cu o cofinanţare de aproape 8.000 de euro. Programul afterschool este un model de predare interactivă, adaptat la nevoile copiilor cu autism, dar care respectă programa elaborată de Ministerul Educaţiei şi se bazează pe principiile terapiei ABA (Analiza Comportamentală Aplicată). Există psiholog coordonator, psihopedagog, evaluări periodice, o planificare pe fiecare oră în parte. Vom avea şi un atelier coordonat de un artist handmade, vom avea şi o tablă interactivă cu softuri speciale. Timp de un an de zile, 20 de copii din asociaţie vor parcurge ore organizate în cadrul afterschool-ului, pentru integrarea lor în colectiv. Nu vrem ca acest afterschool să fie un înlocuitor al învăţământului de masă sau al învăţământului specific.

 

- Deocamdată este doar un proiect pilot. Aveţi şanse să-l extindeţi pentru a ajuta şi mai mulţi copii?

- Deja avem cereri foarte multe, inclusiv de la părinţi din alte judeţe, din capitală, care sunt dispuşi să vină să locuiască la Galaţi, doar ca fiul lor să beneficieze de acest program. Din păcate, deocamdată avem doar sprijinul mediului privat. Ne-am dori să primim ajutor din partea autorităţilor locale. Dacă ne-ar pune la dispoziţie un spaţiu generos, am reuşi să facem mult mai multe. Nu avem nevoie decât de spaţiu de desfăşurare, că în rest noi venim cu tot ceea ce este necesar.

 

- Când veţi deschide porţile primului afterschool din România pentru copiii autişti?

- Proiectul afterschool-ului va fi lansat pe 2 aprilie, luna conştientizării autismului. Acesta va funcţiona în al cel de-al doilea sediu din Micro 39, în staţie, alături de o sală nouă pentru consilierea părinţilor. Ne bucurăm enorm că am primit acest spaţiu gratuit din partea unui lanţ de farmacii. Este un pas uriaş pentru noi, pentru că aici (la Şcoala Specială nr. 2 „Constantin Pufan” Galaţi) în două săli nu mai puteam să ne desfăşurăm activitatea aşa cum trebuie.

 

- Există pe judeţul Galaţi o statistică a numărului copiilor care au tulburări din spectrul autist?

- Putem să cerem această statistică, dar nu ar fi în concordanţă cu realitatea, pentru că nu sunt trecuţi în hârtii copiii care au într-adevăr această tulburare. Asta din varii motive: ori fiindcă părintele refuză să-i scoată acel certificat, ori pentru că nu i se pune diagnosticul corect, ori unii părinţi nu sunt îndeajuns de informaţi despre această boală. Din păcate mulţi adulţi care descoperă că are autism copilul lor trec prin patru stadii: negarea, care este cea mai periculoasă pentru că problema se poate întinde pe ani de zile, urmează furia şi frustrarea, apoi depresia şi, într-un final, acceptarea. Abia atunci părinţii încearcă să facă ceva. Dar mi-e teamă să nu fie prea târziu.

 

- Cum a reuşit să se integreze la şcoală Cosmin, băieţelul dumneavoastră, care suferă de autism?

-  Cosmin are şapte ani, este în clasa zero, la Seminarul Teologic, în învăţământ de masă. Este un copil cu speranţe, mai avem şi noi mult de muncă, dar am văzut evoluţii spectaculoase. Citeşte, face propoziţii, mai are ceva probleme pe limbaj, pe comportamente, lupta noastră continuă. Cum primim planificarea şcolară, ştim cu trei săptămâni înainte ce vor lucra copiii la clasă. Automat ne este uşor să repete pentru a doua zi şi va face faţă mai uşor subiectelor. Chiar dacă autismul se recuperează până la peste 90 la sută, rămân anumite lucruri care amintesc de boală, lucruri pe care poate le ştie doar familia.

Noi ne-am dat seama că se întâmplă ceva cu Cosmin încă de la vârsta de un an, dar abia pe la trei ani medicii au confirmat diagnosticul. Probabil că, dacă aş fi fost mai informată, aş fi luat măsuri mai devreme.


Cine este Nicoleta Lupoae

Nicoleta Lupoae a studiat „Management financiar public şi privat”, dar a renunţat  la cariera de bază după ce a aflat de problema băieţelului ei, Cosmin, dedicându-se în totalitate pregătirii sale în domeniu. Astfel a înfiinţat, în 2011, „Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism” primul ONG de acest fel din Galaţi. De atunci a participat la numeroase cursuri de perfecţionare şi a luptat zi şi noapte cu autismul. S-a căsătorit cu Ionuţ în 2002 şi mai au împreună şi o fetiţă, pe nume Alexandra.

CITEŞTE ŞI: INTERVIU cu Dumitru Culcea, cel mai cunoscut fost CRIMINALIST gălăţean: "Nu există crimă perfectă, există doar poliţişti incompetenţi!"

Citit 2833 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2015 20:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.