VACCINAREA ELEVILOR ar putea să se facă la medicul de familie

VACCINAREA ELEVILOR ar putea să se facă la medicul de familie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vaccinarea elevilor din judeţul Galaţi ar putea să se facă la medicul de familie şi nu în cabinetele de medicină şcolară, aşa cum se întâmplă în prezent, prevede un proiect aflat în dezbatere publică. Acest lucru se întâmplă deja în parte în judeţul nostru, cu precădere în şcolile din mediul rural, acolo unde reţeaua de medicină şcolară este inexistentă, responsabilităţile fiind astfel preluate de medicii de familie din respectivele sate sau comune.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, această decizie este justificată tocmai prin faptul că vaccinarea prin campanie şcolară prezintă numeroase dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor de medicină şcolară, de dificultăţile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, de existenţa unor copii neşcolarizaţi sau de prezenţa în aceeaşi clasă a copiilor cu ani de naştere diferiţi, repetenţi sau veniţi prin transfer din alte unităţi de învăţământ.

Reacţii critice

"Nu ni se pare corect ca vaccinările din campania şcolară să fie luate din şcoli. Este mult mai uşor de vaccinat în campania de vaccinare la o şcoală unde copiii sunt în acelaşi loc. Va fi foarte greu ca medicul de familie să vaccineze, iar aici ar exista două posibilităţi: fie un medic de familie ar prelua şcoala din punct de vedere al vaccinărilor, iar cu acest lucru nu vom fi de acord niciodată, sau situaţia în care vor fi plimbaţi părinţii, fiecare la medicul lui de familie, în măsura în care au timp şi vor. Peste tot în lume există tendinţa de a nu mai vaccina copiii, motiv pentru care ne confruntăm din ce în ce mai des cu epidemii. Dacă aţi fost atenţi, în SUA s-au produs o epidemie foarte mare de rujeolă, pentru că anumite contingente de copii nu s-au mai vaccinat antirujeolic. Cu acelaşi lucru ne vom confrunta şi noi, iar faptul că punem piedici în realizarea acestor vaccinări, în loc să alegem calea mai uşoară, va duce la epidemii şi vom vedea atunci ce vom face", a declarat Silvia Spiridon, preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale "Hypocrat", în cadrul unei dezbateri desfăşurate la Ministerul Sănătăţii.

Părinţii refuză din ce în ce mai des vaccinarea

Potrivit acesteia, unii dintre părinţi refuză din principiu vaccinarea copiilor. Întrebată dacă se urmăreşte desfiinţarea cabinetelor şcolare, liderul sindical a spus că "aceasta este tendinţa". "Sunt în jur de 4.000 de cadre medicale şcolare la nivel naţional. Ar trebui ca un medic de şcoală să aibă cel mult 1.500 de copii în grijă, dar sunt şi cazuri în care medicul ajunge la 4.000 de elevi", a mai susţinut Spiridon.

Pe de altă parte, Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii, a subliniat că vaccinarea a scăzut dramatic în fiecare an. Astfel, în cazul poliomielitei, vaccinarea scade în fiecare an cu 1 la sută. "Sunt 700 de medici şcolari în cabinetele medicale. Medicul şcolar nu are timpul necesar să-i informeze pe părinţi. Medicul de familie cunoaşte foarte bine situaţia copilului", a spus directorul, care a menţionat că pentru fiecare vaccin făcut medicul de familie ar putea fi plătit cu zece lei.


CITEŞTE ŞI: Pro şi contra vaccinare, în mediul online/ Medicii de familie discută cu părinţii

Citit 1105 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2015 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.