Un gălăţean reclamă CONDIŢIILE JALNICE de la Spitalul TBC

Un gălăţean reclamă CONDIŢIILE JALNICE de la Spitalul TBC
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

George Coatu, un gălăţean în vârstă de 60 de ani, a fost internat, la începutul lunii ianuarie, la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, pentru tratamentul unei bronşite agresive. Chiar din primele zile de la internare bărbatul povesteşte că a fost surprins în mod neplăcut de condiţiile pe care le-a găsit în spital. Sesizările pe care le-a făcut pe această temă către conducerea unităţii şi mai apoi către Consiliul Judeţului nu au făcut decât să-l contrarieze şi mai mult, motiv pentru care a decis să facă publică toată experienţa prin care a trecut.

Meniu de padoc

George Coatu a mers la Spitalul TBC vineri, 9 ianuarie, cu o trimitere de la medicul de familie. A fost internat în aceeaşi zi. Bărbatul spune că nu am fost surprins de aspectul spitalului şi al salonului pentru că ştia ce probleme există în sistemul medical de stat. "Sâmbătă, la masa de prânz, mi-a fost pusă în faţă o farfurie de paste cu o spată de pui, aproape numai oase, dar de care atârna o bucată de plămân vineţiu. Nici duminică spata descărnată nu lipsit din meniu. Îmi imaginez că, la padoc, câinii au parte de un meniu similar. Am fost şocat atât de calitatea, cât şi de cantitatea de mâncare pe care pacienţii o primeau, motiv pentru care am hotărât ca luni să fac o sesizare", a spus George Coatu.

Luni dimineaţă, pe 12 ianuarie, bărbatul a fost dus la analize. "Am ratat micul dejun dar, la întoarcerea în salon, am văzut o imagine tulburătoare: gârboviţi şi cu feţele supte de suferinţă, bolnavii aşteptau, îmbrăcaţi în nişte pijamale vărgate şi zdrenţuite, să-şi ia ceaiul. Impropriu spus ceai, pentru că era vorba de o apă călâie şi puţin colorată. Această imagine m-a mişcat. Am sunat la Direcţia de Sănătate Publică, unde mi-au spus să fac un document scris. Tot luni am sunat şi la Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, iar femeia care mi-a răspuns mi-a spus că preşedintele CJ nu este disponibil şi că îmi face legătura la "Relaţii cu publicul". Le-am explicat că nu e normal ce am văzut şi că lucrurile trebuie îmbunătăţite. În mai puţin de o oră în salon a intrat asistenta-şefă, care mi-a adus o coală de hârtie şi mi-a spus să scriu un memoriu pe care să-l duc mai apoi la secretariatul managerului spitalului", a adăugat gălăţeanul.

"Unii pacienţi plecau cu pâinea în buzunare"

La micul-dejun de marţi, 13 ianuarie, George Coatu spune că fiecărui pacient i-a fost pusă în faţă o farfurie de tablă cu un moţ de margarină în mijloc. "Am întrebat de ce nu ne dau şi tacâmuri şi mi-au răspuns că ar exista riscul ca unii pacienţi să se rănească intenţionat. Pâinea era lăsată în pungi pe masă, de unde era rupă de-a dreptul de pacienţi. Toţi bolnavii din salon, de pe holuri şi de la cantină tuşeau. Vă daţi seama cum circulau germenii de pe o mână pe alta. Am întrebat şi de ce pacienţii nu primesc măşti de protecţie, dar asistenta-şefă mi-a spus că nici pentru personal nu sunt destule. Oricum, mă gândesc că pâinea trebuia feliată şi pusă într-un castron. Pentru că mâncarea era puţină, unii pacienţi plecau din sala de mese cu pâinea în buzunare. În salon aveau borcane şi caserole cu mâncare scoase pe pervaz pentru a sta la rece", a mai spus bărbatul.

"O boieroaică pe post"

Revoltat de cinismul şi de indiferenţa unora dintre angajaţi, gălăţeanul a luat farfuria cu bucăţica de margarină şi a mers la managerul spitalului, dr. Monica Necula. "Secretara m-a anunţat că directoarea mă poate primi. Cabinetul managerului are un aer ministerial. Este elegant, cochet, totul debordează de bun-gust. Mi-a venit atunci automat în minte o imagine de pe holul mare de la parter, unde apa se infiltrase şi curgea din plafonul de unde lipseau plăci de rigips. Directoarea trona la un birou uriaş, ca o boieroaică pe post. M-a invitat să iau loc, iar întrevederea a durat cam 30 de minute. I-am explicat tot ceea ce mă nemulţumea. Calitatea mâncării, cantitatea insuficientă, modul de servire (ciorbă adusă în farfurii de tablă) etc. I-am mai spus că sunt pacienţi care fumează organizat în curtea spitalului, ducând astfel la o risipă de medicamente, pentru că tratamentele nu-şi mai făceau efectul scontat. Mi-a spus că nu are ce să le facă. Atunci am întrebat dacă nu există un regulament de funcţionare, pentru ca astfel de lucruri să nu se întâmple".

Schimbarea

Marţi, la amiază, bărbatul povesteşte că două asistente au intrat în salon şi i-au întrebat pe pacienţi dacă sunt nemulţumiţi de condiţii şi, dacă da, ce sugestii au. Şi masa de amiază a fost supravegheată, potrivit gălăţeanului. "Pe mese apăruseră tăvi bleu, cu boluri pentru ciorbă şi platouri pentru felul doi. Pâinea era pusă în tăvi. Miercuri m-au anunţat că analizele sunt bune şi că urmează să mă externeze. Joi, înainte de externare, m-a sunat o doamnă de la CJ şi m-a întrebat la ce oră este servită masa. În concluzie, mi s-a părut că pacienţii sunt dezorientaţi, fiind astfel uşor să-ţi baţi joc de ei, să-i umileşti".

Mâncare de doar şapte lei pe zi

Am făcut o solicitare la CJ Galaţi pentru a obţine un punct de vedere referitor la cele semnalate de George Coatu. În răspunsul primit se arată că alocaţia de hrană pentru adulţii bolnavi de TBC este de 13 lei pe zi de bolnav. Pentru fiecare copil cu TBC alocaţia este de 11 lei pe zi, iar pentru ceilalţi bolnavi valoarea alocaţiei este de doar şapte lei pe zi. În ceea ce priveşte sesizările făcute de George Coatu către CJ, răspunsul este că "s-a constatat respectarea condiţiilor de igienă, atât în bucătărie, cât şi în spaţiile de depozitare. De asemenea, s-a constatat respectarea cuantumului stabilit de lege pentru alocaţia de hrană".

Ministerul Sănătăţii a hotărât la începutul acestui an să le dea pacienţilor nemulţumiţi de condiţiile din spitalele publice ocazia de a reclama on-line neregulile semnalate. În paralel, se înfiinţează şi o comisie (comisie de etică - n.r.) în spital, care să le analizeze plângerile. Deşi măsura a devenit valabilă de pe 17 februarie, pe site-ul Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi nu am găsit acest model de chestionar. În schimb, aveţi la dispoziţie, la rubrica "Info pacient", "Adresa e-mail unde se pot face sugestii şi sesizări", adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citiţi şi: SPITALELE gălăţene, CONTROLATE la cererea Ministerului Sănătăţii

Citit 9762 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2015 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.