Parcul Cloşca din Galaţi se strică pe zi ce trece (FOTO)
Foto: Foto Florin Răvdan

Parcul Cloşca din Galaţi se strică pe zi ce trece (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gropi, dale sparte sau sfărâmate, alei în care îţi poţi rupe picioarele. De asta au parte sutele de gălăţeni care vor să iasă la plimbare printr-unul din cele mai mari parcuri ale oraşului Galaţi. Câinii şi lipsa iluminatului pe timp de noapte contribuie la peisajul dezolant al unuia dintre cele mai căutate parcuri, de către copii, părinţi şi bunici.


În căutarea spaţiilor verzi şi a locurilor de relaxare, locuitorii cartierelor Ţiglina I, II şi III, Micro 16, 18 şi 19 aleg, de multe ori, să se refugieze în parcul de la Ultimul Leu, cunoscut, de-a lungul timpului, sub mai multe nume, de la Cloşca la Coposu. Însă ceea ce ar trebui să fie o oază pentru cei care vor să iasă din cotidian este exact reversul. Aleile pe care, cândva, plăcile de mozaic erau o pată de culoare sunt acum pline de gropi, de dâmburi, de adevărate cratere, care îi pun în pericol pe biciclişti, pe amatorii de mers pe role, dar şi pe pietonii care nu sunt atenţi. Orice pas greşit poate însemna o fractură sau o luxaţie. Cinic vorbind, norocul celor mai puţin fericiţi este că Spitalul de Urgenţă este la mică distanţă.

Florin Aramă, un domn care se apropie cu paşi repezi de vârsta pensionării, spune că a fost martorul degradării treptate a acestui parc. "Locuiesc în zonă de foarte mulţi ani, din vremea copilăriei. Părinţii mei s-au mutat de la Sighişoara, ca să lucreze în Combinat, aşa că ştiu cartierul ca în palmă. Parcul ăsta a avut vremurile lui de aur, când băncile erau întreţinute, aleile curate şi fără gropi, copacii erau şi ei frumoşi. Acum, e doar vandalizare. Construcţiile astea metalice sunt ruginite, nu vine nimeni să le cureţe. Din alei încep să dispară plăci, de parcă cineva le fură dinadins", se plânge omul.

Chiar dacă a făcut şi plângere la poliţie pentru distrugere, răspunsul forţelor de ordine a fost că pe durata supravegherii parcului nu a fost văzută nicio persoană care să acţioneze la deteriorarea acestuia, aşadar nu poate fi nimeni amendat. Asta în condiţiile în care spaţiul verde din perimetrul locului de promenadă este plin de resturi menajere, iar becurile sunt, în mare parte, ori sparte, ori furate. "Cum apune soarele, nu se mai vede nimic în parc. Se aud doar zgomote, râsete puternice, uneori şi bătăi. Păi, ce om întreg la minte vine cu nepoţelul sau cu copilul aici? Nu zic că Primăria e vinovată, că nu a venit nimeni de la Primărie să strice pe aici. Dar puteau să întreţină, să repare, să pună pază. Asta e cel mai important. Avem nevoie de paznici care să asigure ordinea în parc!", mai spune Florin Aramă.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Primăriei dau asigurări că există deja un proiect pentru reabilitarea parcului, în valoare de 10 milioane de lei. "Parcul Cloşca a fost concesionat până acum şi nu s-a aflat în administrarea municipalităţii. Concesionarul avea obligaţia, prin contract, să întreţină întreaga suprafaţă a parcului, aleile, utilităţile şi zonele verzi. Pentru că obligaţiile contractuale nu au fost respectate şi Parcul Cloşca s-a degradat semnificativ, s-a decis rezilierea contractului. În prezent, Parcul Cloşca a fost dat spre administrare societăţii Gospodărire Urbană, care va interveni, în cel mai scurt timp posibil, pentru reabilitarea sa. A fost începută o procedură de licitaţie pentru refacerea iluminatului public din parc, se vor repara aleile şi se vor reface spaţiile verzi", se arată într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Lucrările de reabilitare a zonei vor începe de îndată ce Consiliul Local va aloca fondurile necesare execuţiei lucrărilor.


CITEŞTE ŞI: REPORTAJ/ Micro 21, un cartier în care se trăieşte "mai rău ca în Evul Mediu" (FOTO)

Citit 6662 ori Ultima modificare Luni, 06 Aprilie 2015 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.