ACUZAT de profanarea simbolurilor statului. Moldovean cu tricolorul cât acoperişul casei

ACUZAT de profanarea simbolurilor statului. Moldovean cu tricolorul cât acoperişul casei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Părintele Anatolie Cristea din comuna Goteşti, raionul Cantemir, Republica Moldova, e pentru familie, rude şi prieteni, un model de patriotism. În noiembrie 2013, pe când lucra la ridicarea casei, s-a gândit să-şi vopsească acoperişul în roşu, galben şi albastru, iar acum tricolorul românesc se vede de departe, de pe dealuri, încă de pe drumul Chişinău – Cahul.

Proprietarul a primit de curând o avertizare de la Ministerul Justiţiei din Republica Moldova precum că ar profana simbolurile statului. Preotul Anatolie a răspuns că nu va renunţa prea uşor. "Am primit mai multe avertizări, însă nu sunt de părere că vorbim de o profanare aici. Nu îmi schimb acoperişul, chiar de-ar fi să ajung la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, spune, hotărât, preotul.

Şi vecinii îl susţin şi se mândresc cu gestul consăteanului lor. "Este ceva foarte frumos, îmi place. E vorba de banii lui, iniţiativa lui şi nu cred ca în Republica Moldova se mai întâlneşte aşa ceva”, a spus una dintre vecine.

“Nu e profanare, ci doar dorinţa noastră, a moldovenilor, de a arăta că suntem români”, explică un alt vecin, mândru de fapta preotului care păstoreşte şi satele din jur.

"Ideea de a vopsi acoperişul în cele trei culori ale drapelului naţional mi-a venit mai demult, însă înainte să trec la fapte, m-am consultat cu familia. Am făcut-o din patriotism: românii din Basarabia au o nevoie acută să pună accent pe valorile naţionale”, explică părintele Anatolie Cristea.

Tot el mai spune că nu se va opri aici: e hotărât ca, în această primăvară,  când vremea îi va permite, să contureze pe acoperiş harta României Mari şi inscripţia: "Iubeşte-ţi patria!”. Părintele Anatolie Cristea a început construcţia casei în urmă cu patru ani, dar acoperişul tricolor a fost ridicat în 2013, în preajma zilei de 1 decembrie, Ziua Naţională a României.


 

Citit 1819 ori Ultima modificare Joi, 15 Februarie 2018 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.