FOTO/ REPORTAJ în Aviaţiei - în ce hal arată singurul CARTIER al Galaţiului cu MALL
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ REPORTAJ în Aviaţiei - în ce hal arată singurul CARTIER al Galaţiului cu MALL
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Odată cu deschiderea celui mai mare complex de magazine al oraşului, Shopping City Mall, Aviaţiei a devenit unul dintre cele mai vizitate cartiere. În weekend, mii de gălăţeni trec prin cartier cu maşina, cu tramvaiul, cu autobuzul sau pe jos, iar peisajul este, de cele mai multe ori, unul dezolant. Blocurile în stil comunist, pline de mâzgâleli care mai de care mai „interesante”, gropile din trotuare, din asfalt şi din parcuri, gunoaiele care zboară la voia întâmplării, toate aceste lucruri fac din Aviaţiei un microraion pe cât de vizitat, pe atât de urât.

Ultima vizită a reporterilor "Vieţii libere" în cartier a fost în septembrie 2014, iar de atunci nu s-au schimbat prea multe. Oamenii sunt la fel de posomorâţi, mereu cu privirea plecată pentru a nu călca în vreo groapă sau în vreun rahat de câine, maidanezii sunt la fel de mulţi şi se plimbă peste tot, şi printre zarzavaturile din piaţă şi printre maşinile, autobuzele şi tramvaiele de pe stradă, iar parcurile sunt la fel de degradate ca acum opt luni.

Singura atracţie a zonei o reprezintă mall-ul, dar nici acesta nu este un mall în adevăratul sens al cuvântului. Spre deosebire de cele din oraşele alăturate, cel gălăţean nu are un cinematograf şi nici spaţiu de promenadă, precum cel din Iaşi. Pentru gălăţeni, numărul fast-food-urilor din Shopping City (oraşul cumpărăturilor, în traducere liberă) este invers proporţional cu numărul locurilor care îşi pot permite să achiziţioneze orice altceva, aşa că mulţi dintre cei care trec prin mall-ul gălăţean se mulţumesc doar cu privitul. "Era bine dacă se făcea un cinematograf lângă mall. E spaţiul acela viran, pe care mulţi îl folosesc pe post de parcare, de ce nu se poate amenaja ceva pe el? Ne-am săturat să mergem la Brăila de fiecare dată când vrem să vedem un film", ne-a spus Mihai, un tânăr care locuieşte în cartier.

Şi lipsa locurilor de muncă este o problemă reală pentru cei care locuiesc în Aviaţiei, mai ales că taxele cresc de la an la an, iar salariile stagnează. "Poate că ar trebui să se stimuleze mediul de afaceri, să se creeze locuri de muncă pentru tineri, ca să ne putem construi un viitor. Acum, toţi patronii vor experienţă şi vor să plătească salarii de nimic, pentru că ei sunt şefi. Nu cere nimeni să fie director din prima, dar nici să fim trataţi ca ultimii oameni", mai spune Mihai Măndiţa, tânărul care a acceptat să stea de vorbă cu noi prin intermediul internetului.

„Lăbuş” este la datorie

O problemă a întregului oraş, câinii maidanezi din Aviaţiei s-au mai rărit de la ultima vizită a „Vieţii libere”, dar tot îi terorizează pe unii locuitori. „Câinii ăştia sunt pe stradă, printre blocuri, în scări de bloc, pe lângă containere, peste tot. Nu mai există niciun loc fără ei. Nu putem ieşi într-un parc, că dăm de câini. Acum, că sunt în călduri, se adună în haite şi sunt violenţi. Ne este frică, normal, dar cui putem să ne plângem? Că nu îi mai strânge nimeni de pe stradă!”, spune Aurel Onica, un pensionar în vârstă de 80 de ani.

Fie că dorm liniştiţi pe spaţiile verzi dintre blocuri, fie că se plimbă printre maşini şi oameni, câinii maidanezi sunt o prezenţă obişnuită în cartier, iar unii chiar au ajuns să îi îndrăgească.  „Sunt câteva persoane care îi hrănesc, care îi adăpostesc prin scările blocului. Dar de ce nu îi iau acasă? Nu e nimeni obligat să suporte animalele pe stradă. Locul lor nu e acolo!”, ne-a mai spus domnul Onica.

Pietonii trec strada mai mult neregulamentar

Pe bulevardul Henri Coandă sunt câteva treceri de pietoni, dar toate lipsite de semafor, aşa că trecerea se face în condiţii de periculozitate ridicată. Din cauza faptului că şoferii care opresc şi le acordă prioritate pietonilor pe trecere sunt foarte puţini, majoritatea aleg să traverseze neregulamentar.

În dreptul chioşcului de ziare din Micro 39 B, trecerea de pietoni care face legătura între cele două trotuare traversează şi linia de tramvai, iar cei care locuiesc în zonă se plâng că la fiecare ploaie, aceasta devine impracticabilă. „Ca să treci de pe o parte pe alta când plouă, ai două variante: ori pleci de acasă cu cizme de cauciuc, barcă sau orice altceva, ori ocoleşti”, ne spune un cetăţean. Iar ocolirea nu e deloc scurtă, pentru că implică traversarea altor două treceri de pietoni, şi acelea pline de gropi şi denivelări. Aceste probleme există de foarte mulţi ani, însă oamenii spun că autorităţile sunt oarbe şi surde la plângerile lor. „Ni s-au promis multe în campanie, dar deja nu ne mai gândim la alea. Vine altă campanie, aşa că vom auzi iar aceleaşi promisiuni. Nu mai credem nimic!”, ne-a spus un cititor.

 

Citit 7838 ori Ultima modificare Marți, 14 Aprilie 2015 14:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.