TINERII ŞI ORAŞUL/ ÎNCĂ O CASĂ VECHE din Galaţi a ajuns FOCAR DE INFECŢIE şi pericol pentru pietoni

TINERII ŞI ORAŞUL/ ÎNCĂ O CASĂ VECHE din Galaţi a ajuns FOCAR DE INFECŢIE şi pericol pentru pietoni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se întâmplă chiar în apropiere de Piaţa Centrală, iar clădirea care este subiectul reportajului nostru este situată peste drum de de fosta Farmacie Ţinc, actualul Muzeul al Colecţiilor. Casa cu proprietar grec, odată mândria cartierului, acum a ajuns o adevărată groapă de gunoi.

Ce nu au reuşit comuniştii, au desăvârşit romii

Una dintre locuinţele frumoase ale Pieţii Centrale - care, deşi are venerabila vârstă de 100 de ani, nu este monument istoric - are o poveste demnă de film: naţionalizată de comunişti în 1948, casa a fost revendicată de moştenitorii proprietarului grec imediat după Revoluţie, alături de alte imobile din oraş.

Au reuşit târziu să o preia, împreună cu o parte din averea sa, însă la momentul semnării actului de proprietate casa avea deja chiriaşi ai primăriei mai multe familii de romi.

După ce a reuşit evacuarea acestora, proprietarul de drept, stabilit acum în Statele Unite ale Americii, a încercat să o vândă, însă, preţul fiind prea mare, nu a găsit cumpărător. Rămasă fără stăpân, clădirea a murit pe picioare: ajutată şi de foştii chiriaşi, care, dacă nu au furat cărămizi şi lemn, au adăpostit acolo gunoaie.

La ora actuală, imobilul, care nu mai are decât pereţii, e casa vagabonzilor sau a câinilor comunitari şi depozit de resturi menajere. Imaginea e dezolantă, mirosul insuportabil, iar vecinii au ajuns la capătul răbdărilor.

Pericol să cadă peste trecători

„Am fost de multe ori atacat de câinii care ajung să doarmă exact în dreptul porţii mele. Este infecţie pură. Vreau să mă mut de aici, nu mai suport ţipetele şi urletele din jurul acestei case. Toată lumea îşi duce gunoiul acolo. Sunt persoane care vin cu maşinile pentru a-şi arunca pungile cu resturi şi deşeuri fix între pereţii imobilului. Deja tomberoanele nu mai au niciun rost”, explică Alexandru Slav, vecin.

Mingea e în mâna proprietarului, spun autorităţile. „Nefiind monument istoric sau măcar inclusă într-un ansamblu monument istoric, nu putem interveni,” explică Marius Mitrof de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, care atrage atenţia că Primăria ar trebui totuşi să impună proprietarului sau reprezentantului acestuia să îşi asigure imobilul să nu se dărâme - punând astfel în pericol vieţile pietonilor - sau să îl demoleze.


CITEŞTE ŞI: DEZASTRU EDILITAR pe strada Mihai Bravu! CASELE VECHI, DEMOLATE bucată cu bucată (FOTO)

 

Citit 2468 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 13:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.