DIETA dezechilibrată şi STRESUL de zi cu zi, principalele cauze ale BOLILOR gastrointestinale

DIETA dezechilibrată şi STRESUL de zi cu zi, principalele cauze ale BOLILOR gastrointestinale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 90 la sută dintre români cred că principalele cauze ale bolilor gastrointestinale sunt dieta dezechilibrată, stresul, consumul excesiv de antibiotice, fumatul şi alcoolul, arată studiul „Românii, stilul de viaţă şi bolile gastrointestinale", lansat de Ziua internaţională de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale. Aproximativ 80 la sută dintre respondenţi consideră că o afecţiune precum Boala Crohn sau colita ulcerativă le-ar afecta mult şi foarte mult viaţa profesională şi personală şi aproape jumătate dintre ei s-ar simţi stânjeniţi să discute cu colegii sau prietenii despre simptomele acestor boli.

Dintre simptomele asociate de intervievaţi cu problemele gastrointestinale se numără durerile şi crampele abdominale (8 din 10 români), scaunele cu sânge (7 din 10 români), diareea (6 din 10 români), anemia şi starea de oboseală (5 din 10 români), nevoia urgentă de a merge la toaletă (3 din 10 români) sau febra (3 din 10 români). Respondenţii susţin că ar apela de urgenţă la medic în cazul apariţiei unor simptome precum scaune cu sânge (85 la sută), diaree pe durată îndelungată (75 la sută) şi dureri şi crampe abdominale (60 la sută).

Medicul de familie rămâne pentru aproximativ jumătate din respondenţi medicul către care s-ar adresa în cazul persistenţei simptomelor, fiind urmat, în procent de 24 la sută, de medicul gastroenterolog. Doar 10 procente dintre intervievaţi s-ar gândi, în cazul în care aceste simptome persistă, să îşi schimbe stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare.

De asemenea, cei mai mulţi participanţi la sondaj, în proporţie de 51 la sută, au declarat că o astfel de boală afectează foarte mult viaţa personală şi profesională, iar 32 la sută că o afectează mult. Lipsa accesului la servicii medicale de calitate şi accesul scăzut la metode de diagnosticare eficiente sunt considerate a fi principalele dificultăţi pe care le întâmpină pacienţii cu boli gastrointestinale cronice.

De multe ori, pacienţii ajung să se simtă captivi, fiind nevoiţi să folosească toaleta de până la 20 de ori pe zi. De asemenea, în perioadele de puseu acut ale bolii, pacienţi au crampe, dureri abdominale, sângerări şi au nevoia urgentă de a merge la toaletă. Aceste pusee pot dura chiar şi cinci zile pe săptămână.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 3.000 respondenţi, cu vârstă de peste 18 ani, din mediul urban, şi este reprezentativ pentru utilizatorii de internet din România.


APEL UMANITAR: Viaţa unui gălăţean depinde de ajutorul nostru

Citit 1657 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Mai 2015 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.