APA folosită de pompieri la INCENDII este CONTORIZATĂ

APA folosită de pompieri la INCENDII este CONTORIZATĂ
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Consumul înregistrat la remiza de unde se aprovizionează autospecialele ISU Galaţi este contorizat, de şase luni, cu apometrul, în baza unei legi din 2006


Într-un oraş în care pompierii întâmpină, la intervenţiile de stingere a incendiilor, serioase probleme în aprovizionarea cu apă de la hidranţii stradali şi în care pierderile generale înregistrate de furnizor sunt considerabile, s-a găsit o modalitate de monitorizare a consumului pentru autocisternele din dotarea ISU. Ce-i drept, premizele pentru măsurarea cantităţii de apă utilizată la stingerea focului existau încă din 2006, odată cu adoptarea Legii 307, de organizare şi funcţionare a serviciului de stingere a incendiilor, dar abia în 2015 acest plan a fost pus în aplicare.

Autorităţile locale susţin că montarea apometrului la remiza de unde se aprovizionează autospecialele s-a făcut la cererea expresă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. "ISU Galaţi a solicitat taxarea consumului de apă folosită pentru stingerea incendiilor către primărie. S-a perfectat contractul dintre Primărie şi Apă Canal şi cantitatea de apă folosită de ISU pentru stingerea incendiilor este facturată către Primărie. Restul apei pe care o foloseşte oriunde, de la orice hidrant din oraş, nu este taxată. O suportă populaţia. Trebuia cumva defalcat consumul, ca să ştim exact cât foloseşte ISU pentru consumul intern şi cât pentru încărcarea cisternelor", a precizat Cornelia Arnăutu, din cadrul SC Apă Canal SA.

Autospecialele pompierilor nu au consumat extrem de multă apă de la remiza contorizată de la începutul anului, dovadă că facturile plăte de municipalitate nu depăşesc 1.500 de lei. "În anul 2015, Primăria Municipiului Galaţi a plătit pentru apa consumată de pompierii gălăţeni la intervenţiile pentru stingerea incendiilor în jur de 1.300 de lei, pentru primele cinci luni", a precizat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvât al Primăriei Galaţi.

"Beneficiarii" sistemului de contorizare, în speţă cei de la ISU Galaţi, sunt de părere că măsura luată atât de târziu a fost un motiv pentru ca autorităţile să verifice pierderile. "E o chestie administrativă a celor de la Apă-Canal şi de la Primărie. Apometrul pentru apa folosită la stingerea incendiilor este aici, în remiză. Este posibil ca problemele cu apa rece apărute în oraş pe fondul rău-platnicilor să-i facă să dorească să vadă care sunt pierderile de pe reţea. Potrivit legii, apa folosită la stingerea incendiilor este gratuită. Şi acum este gratuită, o plăteşte Primăria, dar este contorizată", a precizat mr. Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al ISU Galaţi.

Citit 4455 ori Ultima modificare Joi, 25 Iunie 2015 23:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.