MARATON CHIRURGICAL/ Medici români şi americani OPEREAZĂ GRATUIT la Iaşi

MARATON CHIRURGICAL/ Medici români şi americani OPEREAZĂ GRATUIT la Iaşi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a început cel de-al doilea maraton chirurgical realizat de medici ieşeni, în colaborare cu medici americani. În primele două săptămâni ale lunii, echipa româno-americană va ajuta 14 persoane cu diverse forme de cancer, formaţiuni tumorale sau malformaţii faciale, potrivit “Ziarul de Iaşi”. Cei 14 bolnavi vor beneficia de 30 de proceduri chirurgicale, unii pacienţi fiind supuşi chiar şi la trei intervenţii chirurgicale într-o singură zi.

Îmbunătăţirea calităţii vieţii celor 14 de pacienţi este posibilă în baza unei colaborări dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi Universitatea Virginia din Statele Unite ale Americii. Prin intermediul acestui proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est. Proiectul este în valoare de aproximativ 220.000 de dolari şi se desfăşoară pe parcursul a trei ani. Iniţiativa este finanţată de Rotary International împreună cu cluburile Rotary din Iaşi şi din zona Moldovei.

Patru dintre cei 14 sunt femei care au nevoie de reconstrucţie la sân, iar unul prezintă o tumoră. Operaţiile de chirurgie cranio-facială au loc în prima săptămână, iar pentru fiecare dintre ultimii pacienţi a fost rezervată câte o zi din a doua săptămână. Intervenţiile vor putea fi urmărite în transmisie directă în amfiteatrele de la IRO de către rezidenţii de chirurgie plastică interesaţi.

„Aproape 20-30 de oameni, chirurgi, anestezişti şi asistente vor munci pentru un pacient. O parte dintre pacienţi vor avea nevoie de operaţii şi anii viitori, pentru că sunt cazuri care au nevoie de operaţii constant. Durata unei intervenţii chirurgicale poate dura între trei şi zece ore. Am selectat 14 din 40 de cazuri deoarece o parte dintre ei erau răciţi, nu au reuşit să se lase de fumat, şi din aceste cauze nu îi putem opera“, a menţionat profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO.

Primul maraton chi­rurgical realizat de echipa româno-americană a avut loc în lunile aprilie - mai 2015, atunci când au fost realizate 32 de proceduri chirurgicale pentru 18 pacienţi.

Citit 1904 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2016 01:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.