Exponatul lunii aprilie de la Complexul Muzeal îşi aşteaptă vizitatorii

Exponatul lunii aprilie de la Complexul Muzeal îşi aşteaptă vizitatorii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Exponatul lunii aprilie de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii "Răsvan Angheluţă" este cucul, o pasăre migratoare care face parte din ordinul Cuculiformes, familia Cuculidae. Cucul poate fi văzută de public până pe data de 30 aprilie, în zilele lucrătoare ale muzeului.

Ornitologii spun că această pasăre poate fi întâlnită în Africa de Nord şi Eurasia, din Portugalia şi Irlanda până în Japonia şi Kamceatka. Cucul este o pasăre destul de comună în aproape toate tipurile de habitate, de la păduri până la zone deschise, chiar şi pe versanţii munţilor. În loc să-şi construiască propriul cuib, să îşi clocească ouăle şi să îşi crească puii, cucii folosesc cuiburile unor păsări „gazdă”, cum ar fi fâsa de câmp. Când femela de cuc găseşte un cuib potrivit, iar pasărea „gazdă” nu e atentă, ea îndepărtează unul dintre ouăle din cuib şi îşi depune propriul ou în locul lui.

În popor se spune că, de Buna Vestire şi de Paşti, întreg pământul este binecuvântat. Printre păsările şi insectele care „reînvie” se numără şi cucul, rolul acestuia fiind de a vesti viaţa şi moartea, fericirea şi norocul, primăvara şi soarta.

Citit 845 ori Ultima modificare Joi, 31 Martie 2016 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.