Dincolo de MODA de a fi verde. Suntem mai mulți decât vă place să credeți
Foto: Sursa foto: ciclismgalati.ro

Dincolo de MODA de a fi verde. Suntem mai mulți decât vă place să credeți
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Este o modă în ultimii ani să fii verde. E cool să ştii câte calorii arzi când fugi două ture de faleză, să mănânci seara salate, să ieşi în weekend cu bicicleta prin Grădina Publică şi să opreşti apa la robinet când te speli pe dinţi. Sau, în orice caz, să postezi pe Facebook despre asta.

Genul acesta de atitudine, evident diferenţiat între planul declarativ şi cel palpabil, a molipsit foarte mulţi oameni în era tehnologiei. Dar nu despre capcanele social-media discutăm acum, ci despre minciună. Despre cum minţim, ne lăsăm minţiţi şi ajungem să credem minciuni.

Campaniile electorale sunt ticsite de afirmaţii care nu sunt susţinute de argumente logice. Este deja un adevăr unanim recunoscut. Tunelul pe sub Dunăre, aeroportul, drumul de centură sau stadionul sunt câteva dintre exemple. Nu vorbim nici măcar despre necesitatea acestor obiective, ci despre lejeritatea enunţării minciunii şi uşurinţa cu care consumăm minciunile.

Toţi candidaţii vor vorbi despre necesitatea unei infrastructuri pentru deplasarea urbană cu bicicleta. E frumos, e sănătos, e relaxant, e comod. Argumentele le ştim cu toţii şi ne este uşor să visăm frumos la un Galaţi în care vom avea piste de biciclete pe Domnească, Brăilei şi Coşbuc. Cu toţii ne dorim, dar nimeni nu face nimic concret în acest sens. Politicienii ne promit, iar noi visăm cu ochii deschişi. Verbele sunt importante în acest context: “a promite” şi “a visa”.

În Galaţi, la fel ca în restul României, administraţia locală şi candidaţii pentru posturile din Primărie/CL/CJ vorbesc despre pistele de biciclete în totală necunoştinţă de cauză şi doar folosind subiectul în scopuri populiste (este şi normal, când aţi văzut un primar sau un consilier ultima dată mergând cu bicicleta la serviciu?). Dezbaterile cu privire la Planul Urbanistic Zonal nu s-au soldat niciodată cu o hartă a viitoarelor piste de biciclete. Nu a existat niciodată un plan etapizat al execuţiei pistelor de biciclete şi al inaugurării lor.

Cel mai evident argument pentru modul sfidător cu care este tratat subiectul pistelor de biciclete este lipsa unui recensământ al bicicletelor/bicicliştilor din aria urbană a Galaţiului. Efectuarea unei numărători exacte ar releva un număr pe care politicienii nu vor mai avea cum să îl neglijeze sau să îl bage sub preş. În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să ne numărăm între noi. Şi, credeţi-ne, suntem mulţi!

Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3025 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Martie 2017 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.