Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Creştinii ortodocşi sărbătoresc, sâmbătă, pe 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Va fi praznic mare, în condiţiile în care Ioan, numit de teologi şi “Înaintemergătorul Domnului” e un reper în spiritualitatea ortodoxă, iar în calendar îi sunt dedicate şase zile de sărbătoare pe an.

Elisabeta, femeia preotului Zaharia, l-a adus pe lume pe Ioan cu şase luni înainte ca Fecioara Maria să îl nască pe Iisus. Naşterile ambilor copii fuseseră prevestite de îngeri. Dealtfel, cele două femei s-au şi întâlnit, pe durata gravidităţii, într-un moment în care - potrivit Evangheliei după Ioan - viitorul Botezător a săltat în pântecele mamei sale. De ce? Teologii au explicaţii diverse. Părintele Dumitru Stăniloae, spre exemplu, scria că Ioan "a simţit venind din Acela o lumină, sau de la Duhul Sfânt din El, care l-a făcut să salte de bucurie. Sunt cunoştinte care apar în noi în chip tainic, fără niciun efort al nostru de a le câştiga”.

Sfântul Ioan, a cărui principală menire era pregătirea oamenilor pentru venirea lui Iisus, e descris de evanghelistul Matei, în scrierile sale, ca fiind îmbrăcat într-o haină din păr de cămilă, încinsă cu o curea din piele. Botezătorul se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică şi începuse să predice după ce Pilat din Pont devenise deja procuratorul Iudeii, deci după anul 26. Mesajul central al lui Ioan era “Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!".

Tot Evanghelia după Matei e textul în care găsim alte câteva formule prin care sfântul anunţa venirea lui Iisus. “Cît despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăinţă; dar Cel ce vine după mine, este mai puternic decît mine, şi eu nu sînt vrednic să-I duc încălţămintele. El vă va boteza cu Duhul Sfînt şi cu foc. Acela Îşi are lopata în mînă, Îşi va curăţi cu desăvîrşire aria, şi Îşi va strînge grîul în grînar; dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge (Mat3.7-12)”.

Sfântul Ioan Botezătorul l-a botezat pe Hristos în apa Iordanului. E un moment de care aminteşte sărbătoarea Bobotezei, din ajun (6 ianuarie). Ioan a murit decapitat din porunca guvernatorului Irod Antipa. În calendarul creştin ortodox, Sfântului Ioan Botezătorul îi mai sunt dedicate încă cinci sărbători: zămislirea (23 septembrie), naşterea (24 iunie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului (24 februarie), a treia aflare a capului (25 mai).

Citit 3739 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2017 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.