Reapare obligaţia cantonamentelor
Foto: fcviitorul.ro

Reapare obligaţia cantonamentelor
FC Viitorul, ca toate celelalte echipe din Liga 1, ar trebui să revină în cantonamente, conform noului regulament
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Noul regulament privind condițiile ce trebuie respectate în cazul accesului în baze sportive pentru competiții şi antrenamente, dar și regulile impuse sălilor de fitness și piscinelor a fost publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial.

Surpriza neplăcută pentru sportivi o reprezintă revenirea obligaţiei de pregătire în regim închis, de cantonament, pentru cazurile de antrenamente colective în aer liber cu participarea a mai mult de şase persoane. “Este permisă reluarea antrenamentelor colective în aer liber în grupuri de maximum 6 persoane care nu locuiesc împreună. În cazul sportivilor de performanţă/profesionişti, dacă pentru desfăşurarea antrenamentului este nevoie de participarea a mai mult de 6 sportivi în acelaşi timp, antrenamentele trebuie să se desfăşoare în regim închis, de cantonament”, se precizează în documentul menţionat. Echipele vor trebui să aibă bază proprie de cantonament sau o locaţie de uz exclusiv.

Această măsură fusese eliminată la începutul lunii iunie, pentru echipele ce efectuaseră cantonamente de două săptămâni cu testarea sportivilor de cel puţin trei ori. Nu este nici o precizare că se poate ieşi din regimul de cantonament dacă sunt negative rezultatele celor trei serii de teste efectuate în interval de 14 zile.

În săli, tot la doi metri

Surprinzător este şi că această măsură, a cantonamentului, nu este prevăzută în regulamentul pentru activitatea sportivă în spaţii închise, cum sunt sălile de sport. În acest caz, se menţine păstrarea unei distanţe de doi metri între participanţii la antrenament, aspect care reduce drastic utilitatea acestor antrenamente pentru unele sporturi, cum este cazul handbalului.

La capitolul condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească bazele sportive se menționează că accesul trebuie să se facă pe bază de programare, iar folosirea „spațiilor care prezintă risc epidemiologic semnificativ”, cum e cazul dușurilor, a saunei sau a sălii de masaj, nu este permisă.

Accesul în vestiare presupune un spaţiu de patru metri pătraţi pentru fiecare sportiv. „Accesul în vestiare se face cu respectarea distanței de siguranță: doi metri între utilizatori și patru metri pătrați pentru fiecare utilizator. Vestiarele trebuie să fie prevăzute cu produse de curățenie și dezinfecție a mâinilor și dezinfectate înainte și după fiecare utilizare.”, se menționează în documentul citat.

„Este recomandat ca participanții să ajungă la momente diferite la locul de desfășurare a competiției, pentru a evita aglomerarea de persoane în anumite puncte. În funcție de infrastructura locației, este recomandat să fie folosite căi diferite către punctul de desfășurare a competiției”, potrivit ordinului comun semnat de Ministerul Tineretului și Ministerul Sportului.

Sunt menționate și regulile după care se vor desfășura conferințele de presă. Acestea se pot desfășura exclusiv online, iar declarațiile de presă vor fi oferite reporterilor doar individual, păstrând distanța de siguranță.

Reguli pentru bazine

În cazul piscinelor și a bazinelor olimpice, se recomandă digitalizarea practicilor administrative, pentru ca cei care intră în aceste locații să nu fie nevoiți să completeze datele personale pe hârtie. „În apă, fiecărui înotător trebuie să îi revină exclusivă de cel puțin 12 metri pătrați. Accesul la tobogan, acolo unde este cazul, se va face cu respectarea distanței de cel puțin doi metri între persoane și evitarea supraaglomerării. Șezlongurile vor fi așezate astfel încât să permită între ele o distanță de doi metri în oricare direcție pentru persoanele care nu sunt din aceeași familie. Gustările și băuturile servite vor fi preambalate individual.

În privința sălilor de fitness și aerobic, fiecare utilizator va fi instruit să își spele mâinile înainte și după antrenament. În acest caz, este permisă folosirea duşurilor şi a saunei, în regim individual.

Citit 2768 ori Ultima modificare Duminică, 14 Iunie 2020 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.