În circuitul ITF Pro/ ŞANSĂ pentru gălăţence să JOACE acasă

În circuitul ITF Pro/ ŞANSĂ pentru gălăţence să JOACE acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patricia Ţig, Gabriela Talabă şi Elena Căpraru joacă primul lor turneu pe puncte WTA din carieră fără grija cheltuielilor împovorătoare cu deplasarea şi cazarea


Şansă rară pentru trei tinere jucătoare de tenis din Galaţi care visează la partea superioară a ierarhiei WTA, circuitul mondial al jucătoarelor profesioniste. Pentru prima dată Patricia Maria Ţig, Gabriela Talabă şi Elena Mădălina Căpraru vor juca acasă un turneu pe puncte WTA, în faţa părinţilor care fac eforturi uriaşe să le susţină ascensiunea într-un sport unde factorul financiar este de cele mai multe ori un adversar mai necruţător decât oricine ar fi de partea cealaltă a filelului. Este vorba de turneul de categorie Futures, „Trofeul Municipiului Galaţi  Viva Tenis Club”, inclus în  circuitul ITF Pro şi dotat cu premii totale de 10.000 de dolari. Câştigătoarea turneului va primi 12 puncte WTA şi 1.568 de dolari, sumă impozabilă.

Turneele Futures de 10.000 de dolari reprezintă rampa de lansare a sportivilor în circuitul profesionist mondial, punctele WTA (ATP la băieţi) ce pot fi acumulate în această primă etapă fiind vitale pentru a se putea, pas cu pas, ajunge la cele 25.000 de dolari, challenger-uri cu premii mai mari şi apoi turneele WTA / ATP, abia la acestea din urmă începând ca balanţa dintre cheltuieli si câştiguri să nu mai fie negativă.

George Cosac, preşedintele federaţiei de specialitate, a declarat că forul pe care îl conduce deţine licenţa pentru 25 astfel de turnee Futures, încercându-se să se reducă astfel din cheltuielile mari ale tinerilor sportivi români aflaţi la începutul carierei. „Turneele Futures reprezintă o primă etapă în formarea unui jucător profesionist. Şi Simona Halep tot de aici a pornit. Încercăm ca federaţia să fie mult mai implicată, pentru că acum părinţii sunt principalii susţinători financiari, cheltuielile lor minime sunt între 3.000 şi 5.000 de euro lunar”, a declarat Cosac.

Turnee ITF în Galaţi după 12 ani

În Galaţi, un turneu de acest nivel n-a mai fost organizat de 12 ani, iar cel de la Viva Tenis Club (Strada Traian, Barieră) este al doilea în oraş din acest an, după cel masculin de luna trecută de la baza sportivă ICMRS, iar pentru anul următor se vrea chiar mai mult. „În 2015 dorim ca clubul nostru să organizeze patru astfel de turnee, două din ele le-am dori din circuitul european al juniorilor. Astfel îi putem ajuta pe gălăţenii cu potenţial, altfel trebuie să cheltuie pentru a juca în străinătate”, a spus Florin Şipoş, directorul turneului, antrenor şi manager sportiv al clubului gălăţean.

Patricia Ţig, a doua favorită

Pe tabloul principal, unde meciurile încep astăzi, sunt trei jucătoare din Galaţi. Două dintre ele, Patricia Maria Ţig şi Gabriela Talabă (ambele 19 ani) şi-au început de ceva vreme ascensiunea în topul mondial. Talabă este pe locul 938 WTA în timp ce Ţig este pe poziţia 375, cea mai ridicată din carieră. De altfel, Ţig a câştigat turneul similar de la Sibiu încheiat pe 1 iunie iar acum este a doua favorită. Cap de serie numărul 1 este Cristina Dinu (219 WTA). Iniţial, a treia gălăţeancă a fost Irina Constantinide, dar aceasta s-a retras iar wild-cardul oferit de organizatori a fost apoi direcţionat pentru Elena Mădălina Căpraru, de la clubul Dacia Galaţi. Aceasta din urmă va împlini 16 ani în luna august iar acest turneu îi oferă şansa debutului în circuitul profesionist.

UPDATE:

În programul de marţi, în primul meci al zilei va evolua Gabriela Talabă, care o va întâlni de la ora 10.00, pe terenul 1, pe Cristina Adamescu (cap de serie nr. 6). Acest meci va fi urmat de cel al favoritei numărul 1, Cristina Dinu, care joacă cu Oana Simion.

Tot de la ora 10.00, pe terenul doi, va debuta Elena Căpraru, care are meci dificil cu Anastasia Vdovenco (Rep. Moldova), cap de serie numărul 4. Programul poate suferi modificări în funcţie de condiţiile meteo.

Patricia Ţig va juca mâine, în primul tur, cu Andreea Ghiţescu, locul 1265 WTA.

 

Citeşte şi: TENIS / Gălăţeanca Patricia Ţig a URCAT spectaculos în topul MONDIAL

Citit 1656 ori Ultima modificare Marți, 17 Iunie 2014 08:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.