CAMPANIA VL "Profesioniştii"/ Florin Şipoş, ANTRENORUL DE TENIS care a readus Galaţiul în CIRCUITUL INTERNAŢIONAL
Foto: Florin Şipoş (Foto: Sonia Baciu)

CAMPANIA VL "Profesioniştii"/ Florin Şipoş, ANTRENORUL DE TENIS care a readus Galaţiul în CIRCUITUL INTERNAŢIONAL
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După o pauză de 12 ani, la Galaţi au avut loc trei turnee de tenis din circuitul ITF Pro, ultimul fiind acordat ca bonus de federaţia de specialitate pentru reuşita organizatorică a celui precedent


Antrenorul de tenis Florin Şipoş este unul dintre principalii artizani ai reapariţiei Galaţiul pe harta circuitului ITF (Federaţia Internaţională de Tenis) în ceea ce priveşte calendarul competiţiilor internaţionale feminine, deocamdată de nivel Futures, rampa de lansare spre partea superioară a ierarhiei profesioniste WTA.

În mai puţin de două luni, baza sportivă Viva, al cărei coordonator este, a organizat două turnee internaţionale feminine cu premii totale de câte 10.000 de dolari, pentru ambele primind notă maximă din partea federaţiei de specialitate, dar şi aprecieri din partea sportivelor prezente în concursuri. Al doilea turneu nu era prevăzut să se dispute la Galaţi, dar a fost mutat de la Bucureşti tocmai datorită reuşitei organizatorice a primului.

Antrenor de la vârsta de 19 ani

A devenit antrenor după 1990, când a început să iasă prin Europa. „Pe vremea lui Ceauşescu, nu prea aveam posibilitatea să jucăm afară. Era frustrant să stai în vârful ierarhiei şi să fii nevoit să te mulţumeşti cu turneele din Bulgaria şi Rusia. Aşa că, la prima ocazie, am luat calea Vestului. Atunci, ca să fac bani, am început să predau lecţii de tenis. La cei 19 ani ai mei de atunci, nu a fost uşor, dar nici greu, pentru că făceam ceea ce îmi plăcea, jucam tenis în continuare”, povesteşte Şipoş.

A urmat Şcoala de Antrenori, iar în Galaţi prima dată a fost antrenor la baza sportivă ICMRS. A continuat la Atlas, unde a reconstruit totul de la zero, cu o echipă foarte bună. De aici, i-au ieşit din mâini jucătoare de mare valoare, printre care Irina Constantinide (studentă bursieră în SUA), Gianina Enuţă, care la 14 ani era locul 8 în Europa, iar la 15 ani juca în turnee de 10.000 de dolari (în prezent este antrenoare la Braşov Tennis Academy), Simona Arghire, vicecampioană naţională (stabilită în SUA), Rareş Georgescu, campion naţional la 14 ani şi vicecampion la 16 ani (stabilit în Germania) şi Mădălina Florea, campioană naţională (stabilită în SUA).

A urmat, apoi, trecerea la Viva Tenis Club. "Baza de la Viva a fost construită de Ionuţ Istrate, un bun prieten de-al meu şi vechi coleg din lumea tenisului, împreună cu un inginer german. Aici am  reuşit să aducem standardele europene în materie de baze sportive, de tenis în special”, ne-a declarat Florin Şipoş.

Mizează pe noua generaţie de băieţi

Faptul că acum este foarte mediatizat succesul Simonei Halep, îi determină pe mulţi părinţi să îşi dorească pentru copii lor să joace tenis. Florin Şipoş spune că îi place să antreneze copii şi vrea să îi vadă cât mai sus în clasamente. „Generaţia aceasta este a băieţilor, cei de 12 ani sunt foarte buni, muncitori, vreau să văd că trec de 16 ani şi nu li se stinge talentul şi dorinţa de a juca”, ne-a spus Şipoş.

Drumul spre succes

Ca organizator de competiţii de tenis a început în Turcia, unde a avut pe „mâna” zece turnee de 10.000 de dolari, unul de 100.000 şi Istanbul Cup, turneu de 500.000 dolari.

Având şi experienţa de acolo, spune că îşi doreşte ca turneele internaţionale organizate în această vară la Galaţi să reprezinte începutul unui proiect de amploare, ce are ca obiectiv revigorarea tenisului în zona Moldovei.

Patru turnee, anul viitor

Pentru anul 2015, Florin Şipoş doreşte să aducă la Galaţi cel puţin patru turnee internaţionale. „Două de fete, două de băieţi. Va fi unul de 10.000, urmat de unul de 25.000 la fete, iar la băieţi va fi un Futures de 15.000, iar pentru al doilea încă nu suntem foarte siguri la ce să ne aşteptăm, poate un challenger de 50.000, sperăm”, declara Florin Şipoş, încrezător, la finalul turneului din luna iulie, câştigat de gălăţeanca Patricia Ţig.

Cine este Florin Şipoş

Florin Şipoş s-a născut pe 19 martie 1969, la Galaţi. A fost vicecampion naţional la 18 ani şi şi-a încheiat cariera de sportiv pe poziţia a treia în ţară. A absolvit Liceul "Al.I.Cuza", Facultatea de Industrie Alimentară şi Facultatea de Relaţii Publice Internaţionale. La 22 de ani, a absolvit cursurile Şcolii de Antrenori. În prezent este antrenor-coordonator la Viva Tenis Club.

Citit 4784 ori Ultima modificare Luni, 04 August 2014 13:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.