Falimentul celei mai frumoase echipe din istoria Galaţiului este inevitabil. Detalii despre situaţia FC Oţelul, prezentate de administratorul judiciar

Falimentul celei mai frumoase echipe din istoria Galaţiului este inevitabil. Detalii despre situaţia FC Oţelul, prezentate de administratorul judiciar
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Adunarea Creditorilor a fost convocată pentru vineri, 12 februarie, iar în documentul de informare se spune că pentru evitarea desfiinţării este nevoie de o investiţie de 3,5 milioane de euro

Administratorul judiciar al Fotbal Club Oţelul SA, MB Management IPURL prin Mihail Bojincă, a convocat pentru vineri, 12 februarie, Adunarea Creditorilor, pentru decizii urgente în ceea ce priveşte viitorul societăţii.

Conform documentului de informare a creditorilor pentru această şedinţă, Mihail Bojincă va propune două variante de decizii, extrem de importante. Prima este „încetarea definitivă a activităţilor sportive”, care presupune automat dezafilierea şi că urmare a dezafilierii se pierd toate potenţialele drepturi provenite din activitatea sportivă. Altfel spus, este vorba de desfiinţarea clubului, în condiţiile în care acesta va rămâne fără principala sa activitate.

Cea de-a doua propunere este "continuarea activităţii sportive cu fonduri asigurate de creditori până la aprobarea majorării de capital social cu consecinţă ieşirii din insolvenţă". Greu de crezut că se va ajunge la aşa ceva, creditorii să devină şi finanţatori, în condiţiile în care au sume importante de recuperat de la FC Oţelul.

În aceste condiţii, este evident  că falimentul campioanei din 2011 este practic inevitabil. Singura soluţie de evitare a acestui deznodământ este una aproape utopică: "Având în vedere că echipa a retrogradat în Liga a II-a, singură soluţie viabilă, dar cu şanse reduse de realizare, este refinanţarea acesteia prin majorare de capital social cu suma de 3.500.000 euro, din care să se acopere datoriile curente şi creanţele din tabelul definitiv, şi în plus să existe surse pentru continuarea activităţii. Au fost identificaţi şi potenţialii investitori, acţionarii actuali au fost de acord cu cesiunea acţiunilor şi preluarea lor de către un investitor din Galaţi".

Totodată, în documentul menţionat nu se spune nimic concret în ceea ce priveşte majorarea de capital, fără a fi nominalizaţi eventualii  investitori doritori să preia acţiunile.

Situaţia actuală a clubului

În contul de lichidare al societăţii, pe data de 4 februarie, erau 8.200 lei, din care 4.000 lei urmau să fie plătiţi pentru serviciile de contabilitate şi resurse umane. Sunt restante salariale faţă de 59 de angajaţi (inclusiv 28 de jucători cu contracte de muncă) pe lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie. Între timp, o parte din personalul administrativ şi de întreţinere a stadionului "Ancora" a fost concediat.

Pe lângă salarii, mai sunt şi cheltuielile permanente pentru utilităţi (energie electrică, telefonie, internet, gunoi, canalizare, apă). Pentru neplată, în acest moment este întreruptă furnizarea apei. Pentru plata restanţelor salariale şi la utilităţi este nevoie de aproximativ 110.000 de euro.

Centrul de juniori, de la grupa cea mai mică (născuţi 2008-2009) până la juniorii A, include 181 de jucători şi 7 antrenori.

De la echipa de seniori, cu activitatea suspendată cel puţin până pe 25 februarie, zece  jucători au plecat deja la alte cluburi, sub formă de împrumut: Lucian Murgoci - Farul Constanţa, Raphael Stănescu - ACS Turnu Măgurele, Cosmin Miron, Lucian Asanache, Cosmin Stoian, Samoel Cojoc şi Daniel Dajbog - toţi la ACS Delta Tulcea, Ionuţ Constantinescu şi Mihai Adăscăliţei - Metalosport Galaţi, Daniel Grecu - Universitatea Cluj. Alţi patru - Chipirliu, Ed. Dumitru, Daniel Vicol şi Robert Ciurea - au solicitat încetarea contractelor de muncă. Din lotul din prima parte a campionatului, au mai rămas numai juniorii, cu foarte puţine excepţii.

Costuri pentru continuarea activităţii

Mihail Bojincă a informat creditorii că pentru continuarea activităţii este nevoie de aproximativ 180.000 de lei pe lună. Costurile lunare ale activităţii echipei de seniori sunt: baremuri de arbitraj meciuri acasă - 14.500 lei, ambulanţă 100 lei, meciuri în deplasare (transport, masă, cazare) 10.000 lei, medicamente 1.000 lei, taxe şi vize 500 lei, salarii staff 31.650 lei, salarii sportivi 95.000 lei (taxe incluse). Pentru echipele de copii şi juniori, costurile lunare sunt de aproximativ 25.000 lei.

Comitetul Creditorilor a recomandat, pe 3 februarie, continuarea activităţii sportive cu finanţare din vânzarea bunurilor care nu sunt indispensabile. Conform administratorului judicar, astfel de bunuri sunt: un microbuz şi şase autoturisme (trei din ele au rulaj de minim 250.000 km, iar celelalte trei în jur de 100.000 de km), din vânzarea cărora se estimează obţinerea în total a sumei de 22.400 de euro. Se precizează că este nevoie de aproximativ două luni până la finalizarea vânzării acestor bunuri, iar cu banii obţinuţi s-ar putea susţine activitatea clubului doar pentru o lună.

FC Oţelul mai deţine parţial stadionul "Ancora", o parte din suprafaţă terenului de joc fiind revendicată şi câştigată în instanţa de judecată de o persoană fizică. De asemenea, FC Oţelul mai deţine şase utilaje care sunt indispensabile pentru conservarea/întreţinerea gazonului şi cu şanse de a putea fi vândute estimate la 10 la sută.

De ce plan de reorganizare vechi

Totodată, Mihail Bojincă a explicat de ce la precedenta Adunare a Creditorilor nu a prezentat un plan de reorganizare nou, în concordanţă cu situaţia actuală a societăţii. „Ca urmare a retrogradării în Liga a II-a, administratorul judiciar a propus încă din luna iunie 2015 modificarea planului de reorganizare, însă instanţa a dispus votarea planului iniţial. Planul iniţial nu a fost aprobat de către creditori, pe motivul neactualizării acestuia”.

Acţiunile FC Oţelul SA au fost preluate de TNG, compania a afaceristului Dan Adamescu, în septembrie 2012. Conform fostului administrator special al societăţii, Vlad Răpişcă, în acel moment în conturi era suma de 5,5 milioane de euro. Peste doar câteva luni, în vara anului 2013, acţionarii au băgat FC Oţelul SA în insolvenţă.

Foto Sorin Pană

Citit 3477 ori Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2016 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.