ATLETA Andreea Arsine, despre cursa vieţii sale
Foto: Foto Dorin Chioţea - Realitatea TV

ATLETA Andreea Arsine, despre cursa vieţii sale
Foto: Dorin Chioţea - Realitatea TV
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Atleta de la CSU Galaţi simte că mai avea resurse "cu carul", dar durerile de la tendoane şi genunchi au fost prea puternice * Emoţii copleşitoare în zilele premergătoare cursei, apoi întrebări, analiză şi start spre Tokyo 2020


Atleta Andreea Arsine (27 de ani) a fost singura reprezentantă a unui club gălăţean (CSU) la Jocurile Olimpice de la Rio. A concurat cu o impresionantă putere de luptă cu propriul organism, în proba de marş 20 de kilometri, pe care a încheiat-o pe locul 45. Ar fi vrut mai mult, mai sus şi mai repede, măcar un nou record personal, dar a venit la patru minute de cel mai bun timp al său. Până şi câştigătoarea, chinezoiaca Liu, a sosit cam cu aceeaşi diferenţă de timp faţă de recordul mondial pe care îl deţine, efect al căldurii şi mai ales al umidităţii foarte mari. Pentru Andreea, condiţiile nu sunt o scuză, vrea ca data viitoare să nu o mai poată surprinde nici măcar vremea. Urmează emoţionanta poveste a trăirilor unei sportive la debutul olimpic, scrisă chiar de către aceasta.

Înainte de cursă

"Înainte să plec la Rio, nu ştiam la ce să mă aştept, nu ştiam ce va fi. Am ajuns şi nu aveam emoţii. Încă. Zilele treceau, emoţiile creşteau, antrenamentele mergeau nesperat de bine şi aşteptam concursul mai hotărâtă că niciodată. S-a apropiat şi momentul mult muncit, visat şi aşteptat. Cu două zile înaintea startului, aveam stres şi emoţii cum nu am simţit vreodată în viaţa mea. Am vorbit cu oameni care au mai fost la Olimpiadă, mi-au spus că "e normal să fie aşa, e presiunea celui mai important concurs, iar asta e bine, înseamnă că eşti focusată". Am zis că aşa trebuie să fie, nu am mai experimentat asemenea emoţii şi, credeţi-mă, sunt copleşitoare. Nu am putut mânca, nu am putut vorbi, nu am putut dormi deloc înaintea cursei. Aşteptam startul!".

În timpul cursei

"A venit şi ziua cea mare, când am luat startul în "cursa vieţii". M-am simţit foarte bine, am fost foarte sigură pe mine, mai ales când am simţit că se poate. Am ignorat, poate de emoţii, căldura şi umiditatea foarte mare sau cel puţin nu am simţit-o atunci. Uşor, uşor, după 5 km, corpul a început să dea semnale, pe care le-am ignorat. Ştiam că pot, ştiam ce am făcut la antrenament. Şi din nou semnale, de la km 9 până la finalul cursei, în care am simţit tendoanele până în vârful creierului. Am crezut că se vor rupe la câtă durere puteam simţi. Am simţit o frustrare maximă şi încă simt, pentru că puteam şi avem resurse cu carul, dar rigiditatea şi durerile de la tendoane şi genunchi se pare că au fost mult mai puternice".

După cursă

"La final, rămâi cu imaginile din timpul cursei, care ţi se derulează continuu prin faţa ochilor. Te întrebi, de ce? Şi îţi vine să te dai cu capul de pereţi, cel puţin. Începi să vorbeşti cu antrenorul, te aştepţi să îţi spună că ai greşit, măcar să afli un răspuns. Culmea, nu am greşit, nu am abordat greşit cursa. Orele de antrenament, de tehnică şi tactică au fost lucrate şi puse la punct încât să îmi iasă o cursa perfectă şi cu toate astea nu a ieşit. Aş putea să mă consolez că m-au afectat condiţiile climatice, dar pentru mine nu e suficient".

Cursa continuă

Pentru Andreea Arsine, cursa olimpică n-a ajuns la linia de sosire, aşteaptă să o treacă tocmai peste patru ani, la Tokyo, acum abia a luat startul: "Urmează un nou ciclu olimpic, pentru Tokyo 2020, în care sunt convinsă că munca şi experienţele acumulate mă vor ajuta să nu mai fiu luată prin surprindere nici măcar de vreme. Până atunci o scurtă vacanţă şi înapoi la muncă. Nu a fost sosirea, este doar startul".

Încă o medalie, la lupte libere

Sportivul român de origine rusă Albert Saritov a cucerit, duminică seara, medalia de bronz la lupte libere, la categoria 97 kg, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce l-a învins în finala pentru locul trei pe georgianul Elizbar Odikadze. Cecenul Saritov (31 ani), naturalizat anul acesta, a fost ultimul sportiv care a concurat pentru România la Rio 2016.

În foto, Albert Saritov

Astfel, România a încheiat Jocurile Olimpice pe locul 47 în clasamentul pe medalii, cu cinci urcări pe podiumul de premiere:

AUR: Echipa feminină de spadă (Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Loredana Dinu, Simona Pop);

ARGINT: Tenis de câmp, dublu masculin (Horia Tecău, Florin Mergea);

BRONZ: Canotaj, barca de 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Laura Oprea, Adelina Boguş, Andreea Boghian şi Daniela Druncea); Gabriel Sîncrăian (haltere, 85 kg), Albert Saritov (lupte libere, categ. 97 kg).

Citit 1821 ori Ultima modificare Luni, 22 August 2016 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.