PSD vrea secții de vot separate la referendumul pentru Justiție

PSD vrea secții de vot separate la referendumul pentru Justiție
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În cazul în care referendumul pentru Justiție, dorit de președintele Klaus Iohannis, va fi organizat pe data de 26 mai, simultan cu alegerile europarlamentare, social-democrații propun organizarea de secții de votare separat. Coordonatorul campaniei PSD, Mircea Drăghici, a anunțat, ieri, că vor fi secţii de votare diferite pentru referendum şi europarlamentare. „Nu ne lasă legea să organizăm altfel decât în secții separate. Așa a fost mereu când au fost alegeri și referendum în același timp”, a declarat Mircea Drăghici, citat de Digi 24. Referitor la strategia în cazul declanşării referendumului pe justiţie, el a susţinut că din teritoriu există semnale că ar fi bine ca PSD să nu se implice. „Din teritoriu toată lumea ne-a spus că ar fi bine să lăsăm cetăţeanul să gândească liber, după propria conştiinţă. Acesta este suflul care vine din teritoriu şi noi întotdeauna îi ascultăm pe cei din teritoriu”, a precizat Mircea Drăghici. Social-democratul a făcut declarațiile înaintea unei întâlniri la care Liviu Dragnea i-a convocat pe primarii şi preşedinţii de consilii județene.

Legea îi contrazice pe social-democrați

Chiar dacă Mircea Drăghici, coordonator al campaniei electorale a PSD, a susținut că, în cazul unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare, legislația permite doar secţii de votare diferite, legea îl contrazice, relatează Pro TV. Este vorba despre Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, text care este în vigoare începând cu data de 13 iulie 2018, potrivit Autorității Electorale Permanente. Potrivit Legii nr. 3/2000, ”În situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, respectiv pentru alegerea Preşedintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008*) pentru alegerea Camerei

Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările şi completările ulterioare, după caz. (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii”.

Potrivit Hotnews, Legea referendumului a fost modificată în 2009, când a avut loc referendum pentru parlamentul unicameral odată cu alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată după ce, cu doi ani în urmă, în 2007, la primele alegeri europarlamentare, președintele la acea vreme Traian Băsescu a convocat referendum pentru votul uninominal, însă Guvernul a decis ca secțiile să fie separate. Consultarea populară nu a îndeplinit astfel cvorumul de prezență.

Citit 1500 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2019 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.