RETROSPECTIVĂ 2016 | Anul dezvăluirilor în sistemul medical

RETROSPECTIVĂ 2016 | Anul dezvăluirilor în sistemul medical
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)


2016 a fost un an plin de controale şi de dezvăluiri ale medicilor, dar şi ale pacienţilor despre hibele din sistemul de sănătate. Însuşi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost cel care a dezvăluit unele dintre marile nereguli din Sănătate.

Prima criză majoră din Sănătate, în 2016, a fost episodul sindromului hemolitic uremic. Spitalele din Argeş, unde ajungeau pe bandă rulantă copii cu tulburări digestive grave, nu reuşeau să pună un diagnostic ferm. În total, trei copii diagnosticaţi cu acest sindrom au pierdut lupta cu viaţa.

A urmat scandalul HexiPharma. În luna mai, după ancheta jurnalistului Cătălin Tolontan, analizele oficiale au scos la iveală o realitate şocantă. Un dezinfectant folosit în peste 200 de spitale din ţară, printre care şi în două din Galaţi, era puternic diluat, chiar şi de 4.000 de ori, potrivit Ministerului Sănătăţii. În paralel, conform Digi 24, ancheta scotea la iveală o listă nesfârşită de contracte încheiate preferenţial cu firma HexiPharma. Însă patronul Dan Condrea a murit cu o zi înainte să fie audiat, într-un accident de maşină calificat de anchetatori drept sinucidere.

O undă de şoc a zguduit şi cel mare spital de urgenţă din ţară, Spitalul Floreasca. S-a dovedit că unitatea modernă pentru pacienţii cu arsuri grave era de fapt destinată şedinţelor cosmetice antiîmbătrânire. O investiţie inutilă în valoare de 9 milioane de euro.

Luna decembrie a venit cu o nouă situaţie neaşteptată. Renumitul chirurg ortoped Gheorghe Burnei a fost plasat în arest la domiciliu, anchetat pentru luare de mită şi sub suspiciunea că a făcut operaţii-experiment pe copii. Anchetatorii au găsit în frigiderul din cabinetul doctorului fragmente osoase şi ligamente de copii, ţinute laolaltă cu produse alimentare. 50 de familii au depus deja plângeri pentru malpraxis. Unii părinţi susţin ca li s-ar fi pretins zeci de mii de euro pentru tije şi proteze care ar fi de fapt decontate de stat.

Citit 2560 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Decembrie 2016 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.