Francezii, DONATORI DE ORGANE din oficiu. Ce efect va avea în România această măsură luată într-un nou stat european
Foto: Sursa foto: romanialibera.ro

Francezii, DONATORI DE ORGANE din oficiu. Ce efect va avea în România această măsură luată într-un nou stat european
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)


După ce Franţa a decis faptul ca, de la 1 ianuarie 2017, toţi francezii să fie consideraţi, din oficiu, donatori de organe, specialiştii din transplantologia românească spun că acordul prezumat nu ar avea efecte în România, motiv pentru care nu intenţionează să propună o măsură similară în perioada următoare. „Psihologic vorbind, nu ni se potriveşte”, arată aceştia, potrivit Adevărul.

Decizia luată de Franţa vine în contextul în care pe lista de aşteptare pentru diverse tipuri de transplant se regăsesc 20.000 de francezi. Ţara se va alinia, astfel, altor state europene în care acordul pentru donarea de organe este unul prezumat, din oficiu, şi nu unul informat, cum este cel din România. Însă acordul prezumat s-a adus în discuţie şi la noi, în urmă cu câţiva ani, chiar de către Agenţia Naţională de Transplant. Proiectul legislativ, care a fost discutat în comisiile parlamentare, nu a mai văzut însă lumina zilei.

„S-au opus Biserica şi câteva organizaţii neguvernamentale. [...] În plus, când îi impui unui român ceva, te refuză. Nu e nevoie să modificăm legislaţia, aşa cum e ea acum în România”, a explicat doctorul Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant.

Citit 2265 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2017 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.