SFATUL SPECIALISTULUI în sănătate. Secțiune susținută de MEDICOVER GALAȚI | Cancerul colorectal - care sunt factorii de risc și cum îl prevenim?

SFATUL SPECIALISTULUI în sănătate. Secțiune susținută de MEDICOVER GALAȚI | Cancerul colorectal - care sunt factorii de risc și cum îl prevenim?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Deși nu atât de cunoscut, cancerul colorectal reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer. Acesta se dezvoltă aproape întotdeauna din leziuni precanceroase numite polipi, care se formează la nivelul colonului sau rectului. Riscul de apariție a acestei afecțiuni este egal la femei și bărbați, însă atât polipii, cât și cancerul colorectal sunt adesea asimptomatici până în stadiile avansate de boală.

Probabilitatea ca un individ să dezvolte acest tip de cancer în cursul vieții este de aproximativ 5% și, deși apare frecvent după vârsta de 45-50 de ani, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a incidenței cancerului colorectal în rândul tinerilor.

Există, însă, și vești bune: colonoscopia poate depista polipii, astfel încât aceștia să fie rezecați înainte de a se transforma în cancer. Colonoscopia de screening, respectiv investigațiile pentru depistarea cancerului colorectal înaintea apariției oricăror semne (clinice sau de laborator), reprezintă cea mai sigură, eficientă şi tolerabilă procedură. Aceasta se asociază examenului histopatologic - care în acest moment reprezintă diagnosticul cel mai sigur - și examenului profilactic, prin capacitatea de a înlătura leziunile premaligne.

Prin aplicarea consecventă și regulată a metodelor de screening se pot evita peste o treime din cazurile de deces cauzate de cancerul colorectal. Totuși, pentru efectuarea acestor investigații trebuie realizată o consultație în prealabil și recomandarea unui medic specialist gastroenterolog.

Recomandări pentru screening:


- Dacă ești supus unui risc mediu de boală este recomandat să faci o colonoscopie o dată la 10 ani, începând cu vârsta de 45 ani, și mai des dacă ai antecedente în familie, o boală intestinală inflamatorie sau alți factori de risc

- Dacă există istoric personal sau ereditar care să dea predispoziție: de pildă, ai antecendente personale sau familiale (rude de gradul unu, doi și trei - părinți, bunici, mătuși, unchi - care au avut o boală intestinală inflamatorie, polipi sau cancer)

- Dacă nu poți tolera pregătirea sau procedura, rectosigmoidoscopia flexibilă și testele pentru hemoragii oculte în materiile fecale reprezintă alte opțiuni corecte de diagnostic.

Etapele unui screening:


- testarea hemoragiilor oculte, iar dacă testul este pozitiv, urmează:

- colonoscopia de screening, examenele histopatologice (biopsii);

- testare imuno-histochimică.

Prin departamentul de Gastroenterologie, clinica Medicover Galați pune la dispoziția clienților servicii de specialitate pentru prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv, printre care: endoscopie superioară, endoscopie inferioară sau colonoscopie, cu posibilitatea efectuării de polipectomii.

Pentru a AFLA mai multe - CLICK AICI

(P)

Citit 4354 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2017 00:25