Galaţiul, codaş în ţară la calitatea SERVICIILOR MEDICALE

Galaţiul, codaş în ţară la calitatea SERVICIILOR MEDICALE
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)


Galaţiul se numără printre cele mai neavantajoase oraşe din România din punct de vedere al facilităţilor medicale, arată o cercetare recentă făcută de D&D Research. Potrivit studiului, oraşul reşedinţă al judeţului Galaţi a primit doar nota 50,64 din 100 din partea localnicilor.

Ca urmare a gradului scăzut de încredere obţinut astfel, municipiul Galaţi face parte dintre codaşele României, în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale, alături de oraşe precum Giurgiu, Focşani, Tulcea, Călăraşi, Brăila, Constanţa şi Vaslui.

La polul opus, Oradea, Braşovul, Timişoara şi Târgu-Mureş sunt percepute de români ca având cele mai bune facilităţi medicale din ţară. Cercetarea D&D Research i-a surprins pe specialişti, în condiţiile în care Bucureştiul, de departe oraşul cu cele mai multe spitale, cabinete medicale şi farmacii, este abia la jumătatea clasamentului.

Din punct de vedere al regiunilor istorice, Banatul a fost desemnat de 8.322 de români drept regiunea cu cele mai bune facilităţi medicale, fiind urmat de Maramureş, Crişana şi Transilvania. Dobrogea, Moldova şi Muntenia, pe de altă parte, au obţinut cele mai mici punctaje din partea respondenţilor.

Rata şomajului şi calitatea serviciilor medicale


La modul general, se observă o legătură între gradul scăzut de încredere vizavi de calitatea serviciilor medicale şi ratele mari ale şomajului. Mai exact, în oraşele care se confruntă cu un grad ridicat de şomaj, locuitorii sunt mai puţin mulţumiţi de serviciile medicale din unităţile sanitare locale.

Pentru a face o comparaţie la extreme, în ciuda faptului că are o populaţie mai mică decât Galaţiul, Oradea deţine mai multe spitale. Şi mai important, aceste unităţi dispun de aparatură foarte performantă. Spre exemplu, când nicăieri în România nu existau reactoare pentru aparatele de înaltă investigaţie (tomograf, RMN - n.r.), în Oradea erau aduse din Ungaria. Pe de altă parte, în Galaţi se întâmplă ca şi puţina aparatură de ultimă generaţie de care dispunem să fie ţinută la păstrare, fără ca pacienţii să poată beneficie de investigaţii performante.

Citit 8429 ori Ultima modificare Joi, 30 Martie 2017 01:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.