Indonezia, cel mai mare arhipelag din lume

Indonezia, cel mai mare arhipelag din lume
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume, fiind compus din cinci insule principale şi circa 30 de grupuri mai mici de insule. Numărul total al insulelor este de 17.508, după datele Biroului Indonezian Naval Hidro-Oceanografic. Arhipelagul se află la întâlnirea a două oceane, Pacific şi Indian şi este o punte de legătură între două continente, Asia şi Australia. Țara are un relief predominant muntos, cu circa 400 de vulcani, dintre care 100 sunt activi.

Insulele arhipelagului Indoneziei sunt înşirate ca nişte mărgele de-a lungul ecuatorului, atrăgând în permanenţă foarte mulţi turişti. Apele albastre scaldă plajele liniştite, briza uşoară poartă aromele mirodeniilor şi ale florilor, iar scufundătorii sunt fascinaţi de bogăţiile marine. În interior, munţii vulcanici se ridică deasupra dealurilor cu păduri tropicale luxuriante.

Insula Bali oferă un peisaj mirific. Pe liniştita insulă Lambok viaţa are un ritm mai puţin alert, în timp ce Jakarta, capitala Indoneziei, reprezintă faţa cosmopolitană, modernă a ţării. Pe insula Komodo se află "dinozauri" vii şi "grădina marină" Suwalesi, care invită turiştii să le exploreze. De asemenea, bogăţiile arhitecturii Borobudur, probabil cel mai mare sanctuar budist din lume, care conţine peste 5 km de sculpturi în relief, sunt extrem de interesante. Cei care caută aventura trebuie să se îndrepte spre jungla din Kalimantan sau să exploreze Sumatra. Oraşele Indoneziei se află într-o continuă dezvoltare urbană, iar populaţia densă, tehnologia şi construcţiile trăiesc într-o simbioză perfectă. Însă, cea mai mare parte a arhipelagului a rămas neexplorată, ascunzând o bogăţie culturală şi o mulţime de peisaje mirifice.

Principalele atracţii turistice sunt: Moscheea Istiqlal din Jakarta, una dintre cele mai mari din lume; spectacolele cu păpuşi ce au loc în insula Java (marionete tradiţionale "wayang golak" şi "wayang kulit", care descriu poveşti bazate pe legende cunoscute); drumeţii în munţii Krakatoa, Bromo şi Kawah Ijen, unde comunităţile de munte au păstrat tradiţiile; complexul de temple Prambanan, construit în onoarea zeilor hinduşi Brahma, Shiva şi Vishnu etc.

Insula Sulawesi, numită şi "Insula Orhideei", este un tărâm cu munţi înalţi, văi şi lacuri "aburinde". În sud se află Rezervaţia Naturală Bantimurung, care are mii se fluturi exotici. Insula are gheizere şi izvoare termale la Karumengan, Kinilow, Lahendong, Leilem şi Makule. Torajaland este, de asemenea, un loc în care locuitorii au case bogat ornamentate şi îşi îngroapă morţii în poziţie verticală, în morminte din piatră.

În mijlocul lacului Toba se află o insulă locuită. Aici a fost un crater vulcanic, la 900 m altitudine, pe insula Sumatra. Lanţul de munţi vulcanici de pe insula Bali, care se întinde de la est spre vest, dominat de Muntele Sfânt ("Gunung Agung") cu înălţimea de 3.170 metri reprezintă un alt punct de interes turistic al Indoneziei, ca de altfel şi Pura Besakih, un complex format din peste 30 de temple.

Se poate face surfing în Bali, Flores, Java, Lombok, Sumatra, Sumba şi Sumbawa. Unele plaje mai cunoscute, precum Ulu Watu de pe Bali, sunt extrem de aglomerate.

Fiecare dintre insulele Indoneziei are propriul farmec: resorturile turistice din Bali sunt renumite pentru plaje şi viaţa de noapte activă; junglele din Sumatra sunt gazdele elefanţilor, tigrilor, urangutanilor şi ale altor creaturi sălbatice; palatele şi monumentele din Yogyakarta oferă o imagine din cultura străveche a regiunii.

Chiar dacă vremea în Indonezia este plăcută în mare parte a anului, cea mai bună perioadă pentru a o vizita este în timpul sezonului uscat, între lunile mai şi septembrie. Musonii pot transforma multe dintre regiuni în destinaţii inaccesibile în perioadele mai umede, însă zonele turistice din Bali, Java sau Sumatra sunt întotdeauna plăcute. Cea mai nepotrivită perioadă de a vizita Indonezia este imediat după Ramadan, atunci când hotelurile sunt aglomerate şi preţurile sunt extrem de ridicate.

Cu atracţii precum lacurile din Munţii Kelimutu, sculpturile în piatră de la Batubulan, sute de festivaluri culinare, artistice sau muzicale, desfăşurate pe toată durata anului, Indonezia se dovedeşte o destinaţie turistică ideală, o combinaţie de plaje însorite, jungle dense, tradiţii multicolore şi istorie bogată.

Sursa: dozadebine.ro

Citit 8738 ori Ultima modificare Duminică, 16 Decembrie 2018 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.