Pământuri create de Dumnezeu pentru sufletul turiştilor

Pământuri create de Dumnezeu pentru sufletul turiştilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Situat pe coasta de nord-vest a ţării, în provincia Liguria, Parcul naţional Cinque Terre atrage anual milioane de turişti. Motivele sunt multe: muntele stă să cadă în mare, cărărui şerpuiesc de-a lungul litoralului, case colorate par că ies din valuri. Imposibil să nu fi văzut vreodată fotografii cu aceste locuri. Este vorba despre Cinque Terre sau Cele cinci Pământuri, cinci sate care se succed pe Riviera italiană, între La Spezia şi Genova.

Te-ai săturat de oraşe aglomerate, precum Roma, Florenţa sau Veneţia, dar dorul de Italia te cheamă să o vizitezi din nou? Iată una dintre destinaţiile preferate de cei care caută linişte, culoare, pizza bună şi plajă. Situat pe coasta de nord-vest a ţării, în provincia Liguria, Parcul naţional Cinque Terre atrage anual milioane de turişti. Şi din acest motiv, o escapadă primăvara sau toamna e mult mai inspirată decât una în toiul verii, atunci când rişti să nu te poţi bucura pe îndelete de peisaje, din cauza roiurilor de vizitatori. Clima e blândă, în a doua parte a lunii mai, spre exemplu, fiind destule zile cu temperaturi de peste 20 de grade.

Cum se ajunge

Zburând din România, cea mai inspirată variantă este Pisa, iar de acolo cu trenul până în localitatea La Spezia. Din Pisa nu faci mai mult de o oră, iar legături sunt din 30 în 30 de minute (8 euro biletul). În La Spezia e recomandat să te cazezi. Este cea mai apropiată localitate de Parcul Cinque Terre şi cea mai ieftină, deoarece cazarea într-unul din cele cinci sate (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza şi Monterosso al Mare) ar putea să-ţi facă o gaură cam mare în buget. Din La Spezia e foarte uşor să vizitezi Cele cinci pământuri, deoarece un tren special le leagă pe toate. De la primul la ultimul, trenul face cam 20 de minute. Biletul pentru o zi, cu acces nelimitat, pentru un adult, este de 16 euro. Poţi coborî în oricare staţie şi te poţi urca iar în tren, după ce ai vizitat-o. Dar poţi lua trenul din La Spezia şi, cu un tichet de 4 euro, să mergi într-unul din cele cinci sate, oricare vrei. Poţi continua să le vizitezi pe celelalte pe jos, pe cărările care şerpuiesc de-a lungul coastei. Atenţie, însă, sunt drumuri destul de greu accesibile, trebuie să ai încălţăminte adecvată şi ceva antrenament. Dar aşa vezi mult mai bine frumuseţea locurilor, decât din tren! Satele au fiecare clişeul lor, dar piesele de rezistenţă, din punct de vedere al peisajului, sunt Vernazza şi Manarola, urmate de Riomaggiore.

Citit 4595 ori Ultima modificare Duminică, 12 Septembrie 2021 01:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.