Minunile Croației, într-o singură călătorie

Minunile Croației, într-o singură călătorie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Prea slabe sunt șansele ca, ieșindu-ți în cale un călător împătimit, să îl auzi spunând că nu-l interesează peisajele scăldate în soare și în ape cristaline din Croația. Sau să susțină sus și tare că toate siturile UNESCO nu îl atrag de nicio culoare și că n-ar pierde nicio secundă din viață încercând să se amestece printre localnicii croați. Călătoria despre care urmează să povestim se petrece din confortul unei mașini și începe în capitala Zagreb.

Zagreb

Începem turul în capitala Zagreb, orașul ce obișnuia să fie nimic mai mult decât punctul de plecare către cele mai populare țărmuri croate, transformat astăzi într-un centru cultural, înțesat de viață și forfotă, în orice perioadă a  anului.

Cea dintâi zi dedic-o negreșit Orașului de Jos, un cartier mistic, șarmant până la irezistibil și alcătuit din străduțe ondulate. Fă tot ce-ți stă în putință pentru ca apusul să te prindă aici și lasă lumina felinarelor să se ocupe de selfie-uri perfecte, cum știe ea mai bine. Scaldă-ți apoi privirea în arhitectura Catedralei Sfântul Marcu, cu al său acoperiș în nuanțe de roșu și alb, îndreptându-te apoi, agale și cu tensiunea urlând pentru un stimulent, către cea mai veche cafenea din oraș - Pod starim krovovima.

Vei găsi oameni mișunând și evenimente desfășurându-se în acest cartier cât să te poți închide apoi liniștit într-o casă la țară, în următoarea lună. Nu mai vorbim despre muzică live și festivaluri de mâncare, cu prisosință în perioada aprilie - octombrie. Când vei căuta un loc unde să te așezi și să-ți tragi sufletul, alege Green Horseshoe (Potcoava Verde), o încrengătură de parcuri și piețe de unde afli cum stă treaba cu partea cea mai nouă și cea mai avangardistă a orașului Zagreb.

Lacurile Plitvice

La mai puțin de o oră cu mașina, câmpia Zagrebului face loc domoalelor dealuri din regiunea viticolă Plešivica. Acesta-i locul de naştere al vinurilor spumante și roșii naționale. Ia loc la terasa restaurantului Ivančić și asortează licoarea la un prânz și la o priveliște pe deasupra podgoriilor.

Lacurile Plitvice merită cel puțin o jumătate de zi, cu tot cu turul cu barca de-a lungul Lacului Kozjak, cu necesarul de selfie-uri din fața celei mai înalte cascade (Veliki Slap) și cu îmbrățișarea sentimentului de contopire cu natura. Lăsând dragostea pentru natură la o parte, răsfață-te apoi cu o porție de friptură de miel sau păstrăv prăjit, la restaurantul Lička Kuća.

Zadar

În drumul spre Zadar adună-ți toată curiozitatea de care dispui și bucură-te de schimbările dramatice și rapide ale peisajelor pe lângă care treci. Vorbim aici despre păduri luxuriante ce se transformă pe nesimțite în mlaștini sălbatice, doar pentru a face loc, cât ai bate din palme, impozantului Munte Velebit. Și de parcă asta n-ar fi destul, un tunel lung de 5 kilometri te va conduce fix prin inima muntelui, iar Marea Adriatică te va aștepta la ieșire. Zadar este probabil cea mai bună introducere a coastei croate și singurul loc unde soarele și marea sunt mai mult decât simple minuni ale naturii.

Cascadele Krka

Odată părăsit Zadar, urmează calea Autostrăzii Adriatice (magistrala Jadranska, D8 sau E65) pentru că asta-i cea mai pitorească rută de-a lungul coastei. Strecoară-te pe această șosea îngustă, având țărmul de cristal de-o parte și munții înalți de cealaltă, până ce indicatoarele semnalează Dubrovnik.

Pătrunde în Parcul Național Krka venind dintre orașul Skradin, scoate-ți degrabă costumul de baie din străfundurile rucsacului și năpustește-te într-o barcă cu direcția celei mai înalte cascade din Krka: Skradinski Buk. Cel mai bun mijloc pentru a explora întreaga rețea de cascade din Krka este… la pas. Dar dacă poftești, nu te da înapoi de la un scăldat, perfect legal în apele râului.

Citit 3918 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Iunie 2022 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.