Acasă la Ion Chiric

Acasă la Ion Chiric
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* O comună mai bogată cu un poet…

Comuna Gohor, locul de naştere al poetului gălăţean Ion Chiric, a fost vineri gazda comemorării acestuia, la 11 ani de la dispariţie.

Continuând o frumoasă iniţiativă, aceea a înfiinţării, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a cenaclului „Ion Chiric”, poeta Angela Baciu a reuşit o  omagiere frumoasă a celui dispărut.

„Pelerinajul” a început de la Primăria Gohor, invitaţii (bibliotecara Lucica Veliche, şef filială la Biblioteca V.A.Urechia, poeta Angela Baciu,  fondatoarea cenaclului „Ion Chiric” de la Casa de Cultură a Sindicatelor, poeta Cezarina Adamescu, însoţite de Lenuţa Dodan (bibliotecara comunei) şi Aurel Dodan (director la Şcoala Gimnazială) fiind apoi bine primiţi la Biblioteca comunală.

Cu această ocazie, la propunerea poetei Angela Baciu, care a donat cărţi bibliotecii şi a adus aici cărţi şi reviste adunate printr-o colectă, s-a înfiinţat şi o „carte de onoare”, în care cei de faţă şi-au şi trecut impresiile. Biblioteca “V.A.Urechia”,  prin bibliotecara Lucica Veliche, a oferit revista “Axis libri” şi pliante despre activităţile bibliotecii judeţene.

“Acasă la Ion Chiric”, în casa unde s-a născut, a copilărit şi a locuit până la 15 ani poetul, oaspeţii au fost primiţi în curtea plină de flori de sora poetului, Dionisia Chiric.

A urmat o întâlnire cu elevii, părinţii acestora şi profesorii Şcolii Gimnaziale din comună, unde oaspeţii au fost primiţi cu cozonac şi ouă roşii. Elevii au susţinut un recital Ion Chiric.

Au vorbit despre consăteanul lor preoţi, reprezentanţii primăriei, ai şcolii, directorul căminului cultural şi alţii.  La şcoală, unde s-a ţinut şi o slujbă de pomenire a poetului dispărut, au venit şi oficialităţi.

Poeta Cezarina Adamescu a vorbit despre opera şi personalitatea poetului omagiat şi chiar  a citit din cărţile acestuia. În şcoală, dar şi pe străzile comunei, afişele cenaclului au făcut tuturor cunoscut evenimentul.

În urma unui parteneriat încheiat între Şcoală şi Casa de Cultură a Sindicatelor, revista şcolii va purta numele poetului gohorean. Poeta Baciu a propus celor de faţă ca acelaşi nume să fie dat unei străzi din comună, dar şi unei instituţii de cultură locale. 

Întâlnirea s-a încheiat cu o lectură publică,  autografe şi fotografii.

Citit 1836 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.