Oferte teatrale naţionale, în Aula de la "Danubius"

Oferte teatrale naţionale, în Aula de la "Danubius"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un nou spaţiu pentru spectacole incitante tocmai s-a deschis publicului din Galaţi şi Brăila, cam... „la mijloc” de cale, ca să spunem aşa, în Aula Magna a Universităţii "Danubius", printr-un  proiect de parteneriat al departamentului DANUBIUS STAGE al Universităţii cu Teatrul de Artă – Bucureşti.    Fără nicio glumă, însă cu o propunere comică de mare clasă (şi clasică, chiar un Cehov!), proiectul a debutat pe 1 aprilie, în preajma Zilei Internaţionale a Teatrului. Spectacolul de deschidere, al Teatrului de Artă, independent, a fost o comedie cehoviană superbă, cu un text atât de cunoscut, încât cerea imaginaţie, inovaţii! În regia lui Victor Olăhuţ,  fondator al insolitului concept   „Cultură’n Șură”, spectacolul a fost premiat, iar actorul George Constantinescu, fondatorul Teatrului, a câştigat  Premiul pentru cel mai bun actor.

Spectacol cu şarm, onorat şi de primarul Brăilei

Fără să sacrifice textul, regizorul a pornit de la ticul verbal al bătrânului moşier Chubukov din piesă, jucat de Valentin Cristian Terente (actor versat de la Teatrul „Maria Filotti” – Brăila), tic pe care l-a oglindit şi în rictusul comic al pretendentului la căsătorie, debilul Lomov (jucat de George Constantinescu), un alt „tic” fiind în scenele oglinzii, folosită la disperare şi de Lomov, şi de curtata Natalia, vulcanica moşieriţă interpretată de energica şi mobila actriţă Florentina Năstase! Spectacolul, aplaudat, a fost plin de gaguri. 

Ploieştean de baştină, deci „neutru”, regizorul Lucian Sabados a făcut, în deschiderea seriei de evenimente, o pledoarie pentru legăturile culturale şi nu numai, între Galaţi şi Brăila. De altfel, pe lângă gălăţenii prezenţi la eveniment – am remarcat şi tineri actori de la alte teatre din Galaţi – Brăila a fost reprezentată chiar la vârf, prin primarul oraşului şi prin directorul Muzeului de Istorie al Brăilei Carol I, care este şi cadru didactic al acestei universităţi plasate, precum o insulă, între cele două comunităţi dunărene. 

Sabados a mai explicat că deschiderea teatrală pentru studenţi este o practică deja obişnuită la universităţi tehnice din Occident. Artist cu o carieră în care a fost manager al Teatrului Dramatic „Maria Filotti” din Brăila şi al teatrului din Ploieşti, Sabados configurează repertoriul la DANUBIUS STAGE şi ne-a dezvăluit că vor  veni spectacole cu Victoria Cociaş, într-o piesă de pe Broadway, în coregrafia lui Mihai Petre, Horaţiu Mălăele, Tudor Aaron Istodor - fiul Maiei Morgenstern,  precum şi celebrii Răzvan Vasilescu şi Ada Milea!  

Citit 1078 ori Ultima modificare Duminică, 10 Aprilie 2022 23:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.