Cenaclul "Noduri și Semne". Expoziţie şi triplă lansare de carte

Cenaclul "Noduri și Semne". Expoziţie şi triplă lansare de carte
A.G. Secară
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Membrii cenaclului "Noduri și Semne" au participat, vinerea trecută, la două întâmplări culturale: o triplă lansare de carte a lui Gabriel Gherbăluță (G.G.), care s-a desfășurat la Paris Café, și vernisajul expoziției "Artă, frate!", la sediul Teatrului din Buzunar - unde scriitorul și fotograful Tudor Neacșu şi pictorul Valentin Neacșu și-au expus creațiile, demonstrând amândoi că "arta imaginii nu este pe bani". Locațiile celor două evenimente fiind separate și, oarecum, distanțate, iar orele de începere apropiate, o parte dintre colegi s-au străduit să participe la ambele manifestări.

Lansarea celor trei cărți ale lui G.G. - "Sonete IV (Omul/ Pasăre)", "POEME pentru LARA" și "MERLIN - incantații pentru copii mari" - a fost moderată profesionist și spectaculos de prozatorul Theodor Parapiru și i-a avut ca invitați speciali pe scriitorii Katia Nanu, Darie Lăzărescu și Leonte Vasile, care - în prezența unei asistențe numeroase și selecte - au analizat, au comentat și au evaluat competent nivelul valoric al sonetelor prezentate, fiecare în parte exemplificând cu o selecție de compoziții pe care le-au lecturat, fiind aplaudați la scenă deschisă.

Ex. compoziția "Sonet" a fost unanim remarcată: "am căutat cuvântul și încă îl mai caut/ cuvânt duios sau tandru, mângâietor sau rece/ ușor cum adierea de vânt ce suflă-n flaut/ sau susurul albastru de fluviu care trece// am căutat silaba să întregesc cuvântul/ care să mă zidească-n sonetul ideal/ am cununat cu vorba și luna cu pământul/ punând-o cu sonetul sus pe un piedestal// de ani buni îi port haina/ o potrivesc pe trup/ bătrâne will, de-o viață la tine mă închin/ din fumul gros al ceții cuvânt încerc să rup/ cuvânt sfințit cu harul unui pahar cu vin// am căutat cuvântul, și am găsit sonetul/ nu l-am găsit deodată - încetul cu încetul".

Spectacolul lansării a continuat până târziu, în noapte.

La Teatrul din Buzunar, unde gazda evenimentului a fost Isabela Oancea, frații Valentin și Tudor Neacșu, prin arta lor vizuală, au dezvăluit o lume interioară cu amprentă proprie (ex. "O grămadă de goluri", "Rubber ghost - cauciuc" - artă plastică, Valentin; "Lucruri simple", "Prima zi pe Marte" - artă fotografică, Tudor). Cele două lumi sunt tangențiale prin/ la aceeași formă geometrică - cercul ("Control weddink" - Valentin și "Labirint" - Tudor), în cadrul expoziției "Artă, frate!" - primul vernisaj din seria "Ce vedem, ce auzim, ce simțim", ne-a transmis Daniela Lăcrămioara Capotă, prezentă la întregul eveniment.

N.A. Astăzi, la ora 18.00, la Paris Café, Cenaclul "Noduri și Semne" va participa la lansarea cărții de haiku-uri "Câmpul de rouă", a poetei Daniela Lăcrămioara Capotă, care va etala și o serie din compozițiile sale de acuarelă.

Citit 909 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2023 07:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.