Cenaclul "Noduri și Semne". Eu rămân ce sunt - romantic

Cenaclul "Noduri și Semne". Eu rămân ce sunt - romantic
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Poetul Dumitru Viorel Neagu (D.V.N.) ne-a prezentat douăsprezece poeme din viitoarea sa carte, "Averi și poveri de dor", poeme care-l recomandă ca fiind un romantic de factură nouă, și nu "un romantic întârziat" - cum se mai spune, convingându-ne că a fi romantic nu înseamnă a fi învechit. Accesibilitatea sa la încărcătura semantică a cuvintelor și capacitatea de a surprinde sugestiv, printr-o scenograficitate subtilă, trăirile interioare ce țin de erosul bărbătesc, sunt inedite și ancorate firesc în actualitățile literaturii. Altfel spus, dacă Eminescu a spus "Eu rămân ce-am fost - romantic", D.V.N. poate spune, fără echivoc: eu rămân ce sunt - romantic sau, și mai altfel spus: dacă romantic rimează cu antic, nu înseamnă că nu poate fi și modern.

"O poezie de bună calitate, care introduce cititorul într-o atmosferă suavă, lină, cu parfum de primăvară. Totul plutește ca un puf, ca un suspin - nimic nu scârțâie. Un erotism diafan și jucăuș care ne duce cu gândul și la Emil Brumaru." (Anca Gaiu)

"Un poet rara avis, care scrie o poezie bărbătească trăită intens și plină de muzicalitate. Descrierile firești servesc încărcătura lirică a textului. Mi-amintește de Petrarca și de Nichita." (Ecaterina Păun)

"Mi-au plăcut. Ca prozator, m-a surprins puterea de a reda trăirile interioare într-o armonie cu elementele naturii - ceea ce mi-a amintit de Topârceanu." (Ioan Gh. Tofan)

"Grupajul a adus la suprafață sentimentul de înnoire prin dragoste, de înviere, ca o flacără care odată aprinsă aduce viață și în interiorul autorului, dar și de jur-împrejurul lui." (Daniela Lăcrămioara Capotă)

"Poetul este un Pygmalion care o construieşte pe Galateea cu fiecare vers, cu fiecare poezie, uneori este Noe a cărui arcă şi-a găsit drumul" (Carmen Neacșu)

"Mi se pare singurul poet care, parcă, a coborât dintr-un basm - ca un Harap Alb rămas în limburile mioritice. Un Nichita - trubadur, bucolic în sensul pozitiv." (A.G. Secară)

"A avut «obrăznicia» să se apropie de tema iubirii, unde drumurile sunt, deja, bătute. Are un erotism bine temperat și suav. Lexicul este extrem de flexibil tocmai prin sintagmele noi pe care le propune, însă caracteristica principală a poeziei lui sunt imaginile. Toate poemele sale au un crescendo liric care ține cititorul aproape. Are prospețime și temperanță în folosirea figurilor de stil.

În completarea cronicii, doresc să adaug că, pe 28 octombrie, am participat la prezentarea volumului de poezie «Îngeri pe suflet», al lui Adrian Talabă, laolaltă cu expoziția de grafică a Doinei Talabă, soția dânsului. Expoziția a cuprins portrete ale membrilor Cenaclului "Noduri şi Semne", din care face parte și autorul cărții. Intervențiile editorului au fost bine argumentate, iar criticul Adi G. Secară a subliniat calitățile textelor prezentate, exemplificând cu citate din cartea lansată." (Stela Iorga)

Astăzi, 3 noiembrie, la ora 18,00, la sediul "Vieţii libere", va citi Stela Iorga.

Citit 1090 ori Ultima modificare Duminică, 12 Noiembrie 2023 12:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.