Cenaclul "Noduri și Semne". Când poezia şade în detalii

Cenaclul "Noduri și Semne". Când poezia şade în detalii
Silvia Curelaru
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Silvia Curelaru a prezentat un grupaj de poeme care ne-a convins de apetitul special al autoarei pentru detaliile, aparent nesemnificative, minore, dar care, bine mânuite, recuperează, parcă, din negura uitării, o poveste tensionată liric de nostalgii și emoții într-un joc semantic al cuvintelor simple cuprinse în metafore surprinzătoare.

"Și văd/ cum picătura de rouă/ stă/ sfios așezată/ în torentul de mireasmă al florii de tei/ încercând/ să-mi/ redea în trepte de lumină/ amintiri uitate" ("Lumina"); "stropii de ceară mai cad încă/ peste buze arse de dor/ și fluturi adorabili captivi stau/ în insectar/ alături de monedele de colecție/ ce zăngăne a pustiu/ într-un fund de buzunar/ croit imperfect/ lângă gutuile-n mireasmă" ("Captiv").

"O poezie surprinzător de matură. Fiecare poem are o poveste ce poate fi ghicită și pe care autoarea o transformă într-un mod miraculos în poezie. Cu observația că are și unele chestiuni care pot fi înlăturate - textele prezentate sunt publicabile." (Adi Gh. Secară)

"Texte reușite; sună frumos, folosește detaliile într-un mod extraordinar; are metafore frumoase care vin dintr-o capacitate, de excepție, a autoarei de a folosi personificările." (Gabriel Gherbăluță)

"Are sensibilitate, are zone frumoase, dar mai trebuie să-și cizeleze spusa - întrucât zonele discursive, jocurile de cuvinte și locurile comune îi relaxează tensiunea lirică. Întâlnirea cu frumosul există și este progresivă." (Stela Iorga)

"Știe să creeze atmosferă; are un lirism necăznit și metafore interesante." (Ecaterina Păun)

"Detaliile fac întregul care se transformă surprinzător în poezie; m-a dus cu gândul la poezia onirică." (Ioan Gh. Tofan)

"M-a convins cu poezia «Captiv», care are imagini deosebite." (Victor Nicușor Dragomir)

"Mi-a plăcut cum fiecare poem țese o poveste - uneori, pornind de la un detaliu minor, reușește să creeze o atmosferă ca și cum acel detaliu reverberează trezind trăiri și stări, în aparență, uitate; are multe metafore și o simplitate de bun augur." (Anca Gaiu)

Astăzi, 17 noiembrie, de la ora 18,00, la sediul cotidianului "Viața liberă", va citi Gabriel Gherbăluță.

Citit 1263 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2023 06:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.