Scriitorul Sterian Vicol, premiat de Uniunea Scriitorilor

Scriitorul Sterian Vicol, premiat de Uniunea Scriitorilor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Într-un cadru festiv, președintele Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Cassian Maria Spiridon, i-a înmânat gălățeanului Sterian Vicol unul dintre premiile filialei, filială care, anul acesta, pe 28 februarie, va împlini 75 de ani de existență, prilej de a-i ura mulți ani frumoși, împreună cu membrii săi gălățeni, brăileni şi tecuceni.

Aceștia s-au reunit pe 7 februarie la Galați și pentru a-și alege un nou conducător al Reprezentanței Galați-Brăila a filialei, poeta Angela Baciu preluând prerogativele de la Sterian Vicol. Au fost prezenți membri ai filialei, dar și invitați, candidați la intrarea în Uniunea Scriitorilor, jurnaliști: Luminița Potîrniche, Teodor Parapiru, Vasile Datcu, Constantin Gherghinoiu, Mioara Baciu, Violeta Mîndru, Costică Oancă, Tase Dănăilă, Silviu Lupașcu, Petre Rău, Silviu Vasilache ș.a.

De asemenea, au fost lansate ori prezentate publicații precum cele mai noi numere ale "Convorbirilor literare", ale revistei gălățene "Porto Franco" (ajunsă la nr. 333), dar și Almanahul "Porto Franco" pe anul 2024.

Cassian Maria Spiridon a vorbit, succint, și despre două antologii, una de proză și alta de poezie, cuprinzând în paginile lor creații ale tuturor membrilor activi ai Filialei Iași.

Vasile Datcu și-a prezentat rodul ultimilor ani de muncă, și anume cartea "Aventura cunoașterii", apărută la prestigioasa editură Cartea Românească Educațional. Cu o bibliografie demnă de o lucrare de doctorat, volumul propune trei mari capitole (și "Trei povești, în loc de introducere"): "Gândirea simbolică" (ajungându-se până la anomaliile ei: "De la individ la gașcă"), "Gândirea rațională" (cel mai consistent) și "Instrumente înșelătoare" (care se referă la "Gândirea sofistă", "Gândirea postmodernă", "Moștenirea postmodernă" și "Gândirea hybridă").

Bref, sunt câteva declarații de dragoste în această carte, pentru cultura și civilizația greco-romană, pentru Europa clădită pe aceste valori și nu pentru noua sa vocație descoperită, "autodistrugerea", concluzia fiind, la propriu, pe ultima pagină, că "soluțiile generale sunt, dar nimeni nu le poate aplica. (...) În aceste condiții, nu rămân decât soluțiile individuale. Se salvează fiecare cum poate. Învățând să gândim, învățăm să supraviețuim. Am scris aceste pagini, pentru cei dispuși să nu cedeze…" Cu siguranță, Vasile Datcu va candida cu această carte la premiile de anul viitor.

Citit 974 ori Ultima modificare Vineri, 16 Februarie 2024 11:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.