Tabăra de sculptură, imortalizată în fotografii

Tabăra de sculptură, imortalizată în fotografii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Astă seară, vernisajul expoziţiei foto-document * Şase lucrări vor fi amplasate în zona Facultăţii de Mecanică, iar una pe strada Brăilei

Începută pe 1 august, Tabăra de sculptură în metal - Galaţi 2012 a reunit şapte plasticieni gălăţeni. Iniţial, îşi anunţase participarea şi un brăilean, Cătălin Batâr, care, însă, s-a retras pe parcurs.

Vorbind despre stadiul execuţiei lucrărilor, directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, ne spune: „Sorina Fădor Vădeanu este cea care a încheiat prima lucrarea, ea nefiind din domeniul sculpturii, a absolvit Artă decorativă şi textile. A fost un mare pariu pentru ea, în condiţiile în care Adrian Vădeanu, soţul său, este un sculptor cu experienţă. Sorina a făcut totul singură, atât în ceea ce priveşte partea de concepţie sculpturală, cât şi în ceea ce priveşte partea tehnică propriu-zisă - flex, sudură, îndoit fiare. Din punctul meu de vedere, lucrarea sa, intitulată „Rădăcini spre înalt”, este o creaţie din zona tapiseriei, transpusă în metal.

Rămânând pe partea feminină a participării la tabără, Mihaela Brumar, cu al său „Instrument pentru ascultarea timpului” - în opinia mea inspirată relaţie între titlu şi lucrare - a finalizat totul, a montat cele trei ovoide, care sunt şi sablate. Mai trebuie doar găsit locul unde va fi amplasată şi transportată lucrarea cu un motostivuitor şi o macara.

Gheorghe Terescenco se află, de asemenea, la ultimele retuşuri: îi împleteşte coama şi îi aşează şuviţele din fier-beton „Neîmblânzitului” său, apoi vine cu el la sablare.

Relu Angheluţă mai are şi el foarte puţin, şi-a sablat sfera care intră în interiorul lucrării şi are, de asemenea, nevoie de macara pentru a fi mutată.

Adrian Vădeanu cu piramida lui întoarsă, intitulată „Realităţi”, este pe ultimii zece metri; Cosmin Saulea şi-a sablat şi grunduit pe jumătate torsul din lucrarea lui, dar mai vrea să urce cam un metru în înălţime - sunt sigur că va rezolva cu bine totul.

Eduard Costandache mai are de lucru la neuronul lui uriaş, dar îl ajută cei de la Facultatea de Mecanică pe zona de sudură, ca să meargă mai repede.

Şase dintre lucrări vor rămâne în Campusul Ştiinţei, atât în curtea interioară, cât şi în exterior, vizavi de Catedrală, iar calul lui Gheorghe Terescenco va paşte pe scuarul de pe Brăilei, între Bănci”, ne dezvăluie Dan Basarab Nanu.

Aşa cum am mai scris, în Campusul Ştiinţei s-a inaugurat recent Spaţiul Cultural "Nicolae Mantu", aflat în curtea interioară a Facultăţii de Mecanică, care se doreşte a fi o expoziţie deschisă permanent publicului.

Trei artişti fotografi

„În desfăşurarea taberei s-au implicat cu tot sufletul trei artişti fotografi: Simona Andrei, Marcel Marcu şi Cornel Gingăraşu - care nu au lipsit în nicio zi - dar şi plasticiana Mihaela Lefterache, restauratorul nostru care i-a ajutat pe participanţi în toate privinţele. Tot ea a selectat dintre cele 10.000 de fotografii, câte s-au făcut, un număr de 76 pentru expoziţia „Foto-document Tabăra de sculptură în metal, Galaţi, ediţia a VI-a”, care încearcă să prezinte atmosfera şi filmul taberei”, declară directorul Muzeului.

Mihaela Lefterache recunoaşte că nu a fost uşor să selecteze 76 din cele 10.000 de fotografii: „Le-am grupat pe autori şi pe plasticieni, am tot ales, iar în final m-am sfătuit cu Edi Costandache şi ne-am oprit la câte opt imagini pentru fiecare plastician participant, câte cinci de fiecare artist fotograf şi cinci de ansamblu, de atmosferă”.

Aşadar, astă-seară, la ora 18.00, în sala Ioan Simion Mărculescu, la Muzeu, va avea loc vernisajul expoziţiei Foto-document. Se încheie astfel o etapă şi începe o alta, de  amplasare a lucrărilor şi vopsire a lor în funcţie de ambient.

Citit 6608 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2012 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.