Spectacol absurd cu salariile artiştilor

Spectacol absurd cu salariile artiştilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Culturii pare să joace teatrul cel mai absurd, în faţa unor spectatori care nu sunt alţii decât proprii angajaţi. Una s-a discutat cu reprezentanţii ministerului şi alta s-a votat.

Asta au reclamat, joi, prin pichetul din faţa Prefecturii Galaţi, mai mulţi sindicalişti de la Teatrul Muzical, Dramatic, „Gulliver” şi  Centrul Cultural. Cei 30–40 de artişti, actori sau tehnicieni au protestat ieri după-amiază, concomitent cu colegii lor din ţară, faţă de aplicarea noilor normele metodologice privind evaluarea personalului angajat în domeniu.

La al treilea pichet tematic

Ieri, la ora 14,00, artiştii au lăsat deoparte instrumentele muzicale şi costumele de la repetiţii şi au apelat la rechizita din spectacolul „Pichetul”. Sindicaliştii spun că vor fi crunt discriminaţi dacă normele de salarizare, votate prin HG 1672 din decembrie 2008, vor fi aplicate în această formă.

„În primul rând, se trece de la contractul pe perioadă nedeterminată la cel pe perioadă determinată. Apoi e vorba de faptul că toate deciziile importante, inclusiv cele legate de salarizare, rămân la discreţia directorului instituţiei. Iar în cazul în care se ajunge la nişte lucruri discriminatorii e destul de greu să-l combaţi, directorul având de partea lui normele metodologice actuale”, declară Eduard Şişu, actor păpuşar, liderul de sindicat din Teatrul „Gulliver”.

„Într-o fază a negocierilor, reprezentanţii ministerului, patronatul, au recunoscut că aplicare normelor încalcă atât Codul Muncii, cât şi Constituţia României. Ar trebui să se renunţe la drepturile de autor, dar şi la contractele încheiate pe perioadă determinate. O urmare directă ar fi scăderea salariilor”, spune Paul Buţa, lider de sindicat la Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

De altfel, sindicaliştii au protestat şi anul trecut, în două rânduri, pentru ca normele să nu fie aplicate în forma iniţială.

„În urma protestelor şi apoi a negocierilor între minister şi sindicate, s-a bătut palma pe forma modificată a normelor. Ele urmau să fie votate în forma negociată, dar în ultima şedinţă de guvern din anul trecut, legea privind normele metodologice a trecut fără acele modificări convenite. E vorba de o greşeală intenţionată, dovadă fiind că softul de aplicare a normelor a fost trimis managerilor de instituţii culturale chiar înainte de înainte apariţia normelor”, declară organizatorul protestului de ieri, Paul Buţa.

Protestatarii au depus şi la Prefectură o listă cu revendicările lor. Sindicaliştii din Galaţi şi din ţară, membri ai federaţiilor din ramura cultură afiliate la Blocul Naţional Sindical, susţin că vor picheta prefecturile şi joia viitoare, dacă ministerul nu e deschis la dialog.

Pe siteul Ministerul Culturii şi Cultelor e publicat un anunţ, din data de 3.03.2009, prin care se solicită celor interesaţi propuneri concrete de modificare a HG. 1672 / 2008, pe baza cărora va fi întocmit un proiect de modificare şi completare a normelor metodologice.

Citit 915 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.