A decedat Dinu Cocea, singurul regizor român cu stea la Hollywood

A decedat Dinu Cocea, singurul regizor român cu stea la Hollywood
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regizorul și scenaristul Dinu Cocea a încetat din viață, pe 26 decembrie, într-un spital din Paris, în urma unei insuficiențe cardiace. Autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Șaptecai", "Zestrea Domniței Ralu" și "Săptămâna Nebunilor" avea 84 de ani.

Dinu Cocea s-a născut la 22 septembrie 1929, în comuna Periș, județul Ilfov. A absolvit Institutul de artă cinematografică din București în 1953. A scris, în colaborare cu Eugen Barbu și Mihai Opriș, scenariile la "Răzbunarea Haiducilor", "Răpirea Fecioarelor", "Săptămâna nebunilor", "Iancu Jianu, zapciul" și "Iancu Jianu, haiducul". "Conservase un spirit optimist și, până în ultima clipă, proiecta noi realizări profesionale", a declarat Oana Cocea, fiica regretatului artist.

Dinu Cocea a ajuns în dizgrația regimului comunist din cauza proiectului de film "Pe apa sâmbetei", în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeș. Astfel, regizorul a fost interzis, iar numele său a fost scos de pe genericele filmelor ce apăreau în cinematografe sau la televiziunea publică.

În urma acestui conflict cu autoritățile comuniste, Dinu Cocea a plecat din țară în 1986, stabilindu-se la Paris. După 1990, s-a reîntors în țară, dar nu a mai reușt să obțină finanțare, în România, pentru realizarea vreunui film, deși a mai scris, de-a lungul timpului, câteva scenarii. Dintre acestea, "Patimile după Ștefan" (după un roman al fratelui său, Radu Cocea), în care l-ar fi văzut distribuit pe Mel Gibson.A fost singurul regizor român premiat de Academia Americană de Film, în anul 2000, cu o stea la Hollywood. La ediția din 2010 a Festivalului Internațional de Film de la Iași, i-a fost decernat Premiul de excelență pentru întreaga activitate. Fiica regizorului a precizat că, în memoria tatălui său, va fi organizată o ceremonie funerară, la Paris, cel mai probabil în data de 8 ianuarie. Dinu Cocea a dorit sa fie incinerat. Urna cu cenușa acestuia va fi adusă în România, în preajma sărbătorilor Pascale, pentru a fi depusă în cavoul familiei, de la cimitirul Sfânta Vineri din București, a precizat Oana Cocea.

 

Citit 1764 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 22:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.