Festin literar la „Axis Libri”: Carré de aşi ai "Vieţii libere"

Festin literar la „Axis Libri”: Carré de aşi ai "Vieţii libere"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patru scriitori gălăţeni, foşti sau actuali jurnalişti la „Viaţa liberă”, şi-au lansat joi, în cadrul Salonului Literar „Axis Libri”, la Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia”, cele mai noi volume publicate: Victor Cilincă - romanele „Jihad”, „Das Mioritza Reich” şi ecobasmul „Împăratul gunoaielor”; Violeta Ionescu - volumul de poezii „Perpetuum nobile”; Ion Manea - schiţele satirice „La girafe nu mă bag” şi Dan Plăeşu - volumul de proză scurtă contemporană „Adevărul despre Adam”. 

Directorul Ilie Zanfir a prezentat repere din activitatea şi palmaresul fiecărui autor, iar Theodor Parapiru a condus, impecabil, discuţiile: „Întâmpinăm cărţile a patru confraţi cunoscuţi, consacraţi, comentaţi, cărţi care, pentru dumnealor, se adaugă unor biografii deja bine constituite, fiecare având un specific – deşi nu se poate spune că fiecare merge liniar pe ceea l-a făcut foarte cunoscut: avem o Violeta Ionescu cu o carte de poezie. Când auzi de Diocleţian te gândeşti la istorie, dar şi la Violeta Ionescu. Avem un autor multilateral, cum este Victor Cilincă şi doi autori legaţi de satiră – Ion Manea şi Dan Plăeşu, acesta din urmă fiind şi un dramaturg dintre cei mai înzestraţi de la noi”, a afirmat moderatorul Salonului.  

Iată şi câteva opinii avizate: Violeta Ionescu scrie „un vers cuminte, cu căutătură de om trecut prin viaţă, o poezie aşezată, echilibrată, inteligentă, cu miez” (Pr. Eugen Drăgoi). Victor Cilincă „are o posibilitate de a se extinde în planuri diverse, cu nişte întorsături de situaţie care pun în dificultate cititorul. Dan Plăeşu are un simţ al amănuntului interesant şi bun de împuns, pe care nu cred că i-l poate egala cineva" (Katia Nanu). „Atât Ion Manea, cât şi Dan Plăeşu privesc oamenii într-un anumit fel. Cred că ei, când se uită la noi, ne portretizează, ne văd defectele” (Coriolan Păunescu). 

„Important este că mulţi dintre noi am rămas prieteni şi mulţi dintre noi am încercat să rămânem scriitori”, a punctat Katia Nanu esenţa acestui eveniment, pe care preotul Eugen Drăgoi l-a numit „un festin literar”, din care nu a lipsit partea artistică, oferită de Vlad Vasiliu şi Grupul folk Ad-hoc. 

Citit 1023 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2014 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.