Umor prin imprudenţă/ Dacă nu eşti atent, mori de râs

Umor prin imprudenţă/ Dacă nu eşti atent, mori de râs
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Ocolul Pământului în 80 de schiţe umoristice” nu este o altă carte a lui Jules Verne, ci o antologie de proză scurtă semnată de cunoscutul profesor şi traducător gălăţean Petru Iamandi. Ne-a obişnuit să lucreze pentru cele mai mari edituri din capitală, iată că acum iese la Editura Axis Libri, a Bibliotecii „V. A. Urechia”. „După ce Dumnezeu a creat lumea, a adăugat bărbatul şi femeia. Şi, ca să nu se ducă totul de râpă, a inventat umorul” – notează  scriitorul şi scenaristul Bill Kelly, pe ultima copertă a cărţii.

Debut comic

Traducătorul debuta chiar cu o schiţă umoristică, în 1978, în „Perpetuum comic”, supliment al Almanahului „Urzica”. Pe atunci, umorul occidental era ilegal după Cortina de Fier: doar două gazete din SUA şi una englezească, şi ălea de stânga, ajungeau şi la noi!

 

 

Sovieticii ne îmbelşugau cu „Sputnik” şi alte publicaţii ruseşti în engleză, mai găseai câte un număr din revista „Punch”, rătăcită prin anticariat, reviste cu rubrici de umor mai aduceau vaporenii. După ´90 s-au înmulţit sursele. A început şi lunga colaborare la „Buzunar”, suplimentul „Vieţii libere”, şi a continuat în „Urzica”. A activat şi în Cenaclul umoriştilor „Verva” Galaţi.

Umor made in Australia, China, chiar Bangladesh

Antologia a a fost realizată cam în 25 de ani de trudă: a căutat lucrări bune, dar scurte, nu numai în cele câteva ţări avantajate de traducători, ci şi în zone mai puţin „bătute”: China, Noua Zeelandă, Rusia, India, Republica Sud Africană, Norvegia, Israel, Bulgaria, Irlanda, Grecia, Canada, Australia, Lituania, chiar şi Bangladesh, fără să lipsească SUA şi Marea Britanie. Sunt şi autori noi, şi clasici, precum Mark Twain, ori tătucul SF-ului, Asimov!

Citit 1739 ori Ultima modificare Joi, 09 Octombrie 2014 13:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.