Cronică de cenaclu: O desfacere a matrioştilor la masculin

Cronică de cenaclu: O desfacere a matrioştilor la masculin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

“deasupra pământului e o talpă/ (deasupra pământului e o talpă),/ deasupra tălpii sunt eu/ (şi doar de mine celelalte depind)” - Alexandru Maria

Protagonistul serii de cenaclul de vinerea trecută, Alexandru Maria, a prezentat în avanpremieră unele dintre textele sale ce vor apărea în volumul cu numărul 21 din colecţia CartESENŢE - poezie a editurii Centrului Cultural “Dunărea de Jos”. Acest semnal (sau preambul) al volumului “următorii” a stârnit reacţii unitare şi pozitive la prima, chiar şi la a doua vedere a textelor, pentru că unele din poemele citite au mai fost prezentate şi cu alte ocazii.

Ion Avram a spus că textele luate laolaltă par a fi un singur poem, că “dacă filosofia ar fi o religie, textele au o anumită laicitate care ar dori să se desprindă din filosofare”.

Octavian Miclescu s-a declarat surprins că-i plac textele, pentru că sunt ermetice (așa cum e şi el în scris, a mai adăugat), creează tensiune, uneori „ia hotărârea să termine versurile în locuri nepotrivite”.

Marius Grama zise că îi plac repetiţiile care-s precum un refren (din câte ştim, şi Grama recurge la repetiţii, deci aprecierea este explicabilă).

Stela Iorga s-a declarat cutremurată de un mesaj atât de simplu, este “o damnare de unul singur către unul singur, un univers interior fără rezolvare, poeme dramatice scrise cu sânge”.

Tudor Neacşu a observat “o filosofie făcută cu scule de poet, există şi bruiaje care servesc poeziei care-i total lipsită de imagine, dar plină de trăire.”

Astăzi avem lansarea volumului despre care am vorbit mai sus, “umătorii”, de Alexandru Maria. Vă aşteptăm să faceţi cunoştinţă cu poetul şi poezia sa, la orele 12 (fix), în Mansarda Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Domnească 61. Intrarea este liberă.

Citit 513 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.