O viaţă de execepţie, curmată prea timpuriu. Profesorul Vasile Lica, evocat printr-un volum omagial

O viaţă de execepţie, curmată prea timpuriu. Profesorul Vasile Lica, evocat printr-un volum omagial
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Galaţi, profesorul a pus bazele mai multor specializări istorice universitare, a fondat o bibliotecă universitară de istorie, a condus masterate şi doctorate


Sâmbătă, 8 noiembrie, s-au împlinit patru ani de la dispariţia, la numai 57 de ani, a unui întemeietor - prof. univ. dr. Vasile Lica, cel născut, cu înţeles întru istorie, tocmai într-un 24 Ianuarie. Fost şef al Catedrei de Istorie şi prodecan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, Vasile Lica a fost cel care a luptat pentru înfiinţarea acestei facultăţi gălăţene. Cu o zi înainte de data comemorării, la Muzeul Casa Cuza Vodă, deşi la o oră de vârf pentru universitari, profesori, studenţi, cercetători din afara cetăţii universitare, scriitori, prieteni, oameni care l-au cunoscut au ţinut să vină în număr mare la omagierea neobositului profesor, prin lansarea volumului omagial „Graecia, Roma, Barbaricum. In memoriam Vasile Lica”. Volumul dedicat regretatului dascăl şi istoric, cel care a îmbinat darul predării cu acela al cercetării (aşa cum a observat, la lansarea volumului, decanul Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din Universitatea “Dunărea de Jos”, prof. univ dr. Ivan Ivlampie), este tipărit la Editura Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” şi este coordonat de Vladimir Iliescu, Decebal Nedu şi Andreea-Raluca Barboş, foşti elevi ai profesorului.

Cetăţean de mare onoare

Decanul Ivan Ivlampie a evocat puncte importante din viaţa profesorului: student, în facultate la Iaşi, al eminentului profesor Nicolae Gostar, profesorul Lica a lucrat pentru Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti. La Galaţi, a pus bazele mai multor specializări istorice universitare, precum Istorie-Geografie, Istorie-Filosofie sau Istorie-Engleză, a fondat o bibliotecă universitară de istorie, a condus masterate şi doctorate, a fost membru în comisii naţionale, a organizat colocvii naţionale şi internaţionale, a adus, ca visiting profesor, personalităţi importante din universităţi importante europene, a înfiinţat în universitate o filială a Institutului Cultural German, a iniţiat şi coordonat programe internaţionale, a trimis numeroşi studenţi la studii în străinătate. S-a ocupat de organizarea şantierului arheologic de la Barboşi şi a susţinut activitatea Muzeului de Istorie. “Merite de ctitor”, care i-au adus titlul de Cetăţean de Onoare al Galaţiului.

După zece ani de trudă, n-a apucat să mai isprăvească o lucrare enciclopedică uriaşă, care ar fi servit culturii universale, “Alexandru Macedon în conştiinţa lumii”. Nu s-a cruţat. Lector dr. George Enache îşi amintea: "cu o săptămână înaintea morţii, profesorul Lica a venit zilnic la facultate". Au vorbit cu admiraţie despre cel dispărut chiar şi cei care recunosc faptul că nu s-au simţit iubiţi sau apreciaţi de profesor, care au avut dispute cu acesta. Dar exemplul personal, de muncă până peste puteri, a rămas. “Dacă atunci, în anii ´90, nu s-ar fi zbătut să înfiinţeze facultatea la Galaţi, mulţi dintre cei care sunt astăzi în sală ar fi venit invitaţi, din alte centre universitare ale României, pentru a-i aduce un omagiu profesorului Lica", a spus amfitrionul, directorul Muzeului de Istorie, prof. Cristian Căldăraru.

Citit 2889 ori Ultima modificare Marți, 11 Noiembrie 2014 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.