TINERII ŞI ORAŞUL/ Cea mai bună studentă de la Arte: "Teatrul este ca un tratament"

TINERII ŞI ORAŞUL/ Cea mai bună studentă de la Arte: "Teatrul este ca un tratament"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alina Doldor s-a înscris la actorie, după ce a făcut licenţă şi master la Universitatea Tehnică


Un actor te rupe de rutina zilnică, te poate întoarce în timp sau te poate trimite în viitor. Adesea avem nevoie de o evadare şi, dacă e prin teatru, e cu atât mai bine! Asta am învăţat de la Alina Andrei Doldor, cea mai bună studentă de la Facultatea de Arte, specializarea Actorie, cu o medie de 9,54, în anul al III-lea.

"A fi actor înseamnă să vrei să fii asta mai mult decât orice pe lume, înseamnă o concentrare de ambiţie şi de sacrificiu pe care nu o cere nicio altă profesie. Trebuie să joci teatru de parcă o viaţă nu ţi-ar ajunge. În esenţă, asta face un actor: trăieşte mai multe vieţi, evadează dintr-o lume în alta, face lucruri pe care nu le-ai putea trăi niciodată în viaţa de zi cu zi", conchide Alina.

A absolvit Universitatea Tehnică din Bucureşti, apoi a făcut şi un master, însă geometriile complexe nu i-au ştirbit marea pasiune: la 27 de ani s-a întors la Galaţi pentru a se înscrie la actorie. Până astăzi, în sala Studio a facultăţii a reuşit să intre în pielea a zeci de personaje, unele bune, altele rele, unele apropiate de temperamentul ei, altele nu. ”Personajul nu ţi-l judeci niciodată şi, dacă reuşeşti să intri cu adevărat în pielea lui, să te dedici, atunci poţi să-i găseşti şi justificări. Cheia constă în găsirea libertăţii interioare, acea libertate involuntară pe care o are doar copilul. Trebuie să poţi spune orice, trebuie să poţi vorbi şi cu o frunză...”

O profesie grea, cu puţine şanse de angajare

Un mare regret al Alinei şi, probabil, al tuturor absolvenţilor de la Actorie, este că devine tot mai greu să evoluezi, ca actor angajat, pe scenele din Galaţi. Concurenţa destul de mare şi puţinele oportunităţi de angajare pentru actori taie din aripile speranţei. "Oamenii, în general, ar trebui să fie mult mai atraşi de artă. O oră-două de teatru este un tratament care poate fi benefic doar dacă teatrul este înţeles, pentru că ceea ce facem noi nu este un divertisment la prima mână", spune Alina.

Aflată în anul al III-lea, tânăra studentă aşteaptă ca lucrurile să curgă firesc, de la sine: ar vrea să rămână acasă, să profeseze, însă nu îşi face planuri. Reţeta ei de succes: pasiune, muncă, perseverenţă, curaj şi puterea de a o lua de la capăt. Mereu. Cu astfel de ”ingrediente” speră să cucerească cât mai repede publicul de pe scena teatrului gălăţean.


CITEŞTE ŞI: INTERVIU cu decanul Teodor Niţă/ Facultatea de Arte se mută în casă nouă

Citit 1975 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2015 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.