WEEKEND LA TEATRU/ Ce spectacole se joacă la Dramatic şi Grădina "Leonard"

WEEKEND LA TEATRU/ Ce spectacole se joacă la Dramatic şi Grădina "Leonard"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mâine, 6 iunie, de la ora 19,00, în Sala Studio a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, avem parte de spectacolul cu piesa celui mai jucat în străinătate dramaturg român, Matei Vişniec: „Buzunarul cu pâine”. Filozofie, puţin realism magic, totul dezvoltat cu „armele” teatrului absurd beckettian, o poveste despre asumarea responsabilităţii, scrisă de dramaturg pe vremea când parizianul de acum era profesor navetist, în anii ´80, la o şcoală generală din judeţul Călăraşi. Regia spectacoluluiîi aparţine actorului şi regizorului Vlad Matei Ajder, cunoscut pentru spectacole de teatru social în spaţii neconvenţionale, cu trupa tânără de teatru independent Social Act Theatre. Joacă acum doi tineri, proaspeţi şi foarte talentaţi actori ai Teatrului Dramatic: Răzvan Clopoţel şi Ştefan Alecsandru Forir.

Duminică, un Caragiale montat inedit

Celebra comedie „O noapte furtunoasă” este oferită din nou publicului gălăţean duminică, 7 iunie, în Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Regia este semnată de Daniel Stanciu. De data aceasta, propunerea este adresată publicului tânăr şi matur, provocarea fiind de a veni cu „ceva nou” în prezentarea uneia dintre cele mai cunoscute comedii de I. L. Caragiale. Spectacolele semnate de regizorul şi scenaristul Daniel Stanciu au atras şi în trecut publicul matur, de pildă în „Puppets Variety”, la UNATC, „Minus improv.”, spectacol muzical la Centrul Naţional al Dansului, sau chiar „Of, ooh, o… noapte furtunoasă”, la UNATC, pentru care a fost profesor coordonator.

Spectacolul de duminică ne propune inovaţii în expresia regizorală - „o transpunere scenică într-un mod inedit”, după cum observa directorul secţiei „Gulliver” a Dramaticului nostru, Eduard Şişu. Notăm deci că există şi o grafică digitală 3D a spectacolului, realizată de Alin Sterian, la scenografia semnată de Vlad Tănase.

Distribuţia constituie o „coproducţie”: actriţa multipremiată de teatru şi film Petronela Buda - din echipa Teatrului Dramatic, iar, din echipa Teatrului „Gulliver” - secţie pentru copii şi tineret a Dramaticului, fac parte: Gina Geru, Ramona Păuc, Marian Sterian, Aurelian Iorga, Eduard Şişu, Vlad Ajder - ultimul fiind şi actor în montările Dramaticului.

"Săracu´ Gică", în Grădina "Leonard"

Duminică, 7 iunie, de la ora 19,00, la Grădina „Leonard” a Teatrului Muzical, veţi râde cu poftă la comedia de etern succes „Săracu' Gică”. Comedie muzicala de N. Stroie, St. Cristodullo şi V. Vasilache (cei „vechi” îşi amintesc cu plăcere de talentatul cuplu de comici Stroe şi Vasilache, prezent şi la radio!), pe muzica apreciatului compozitor gălăţean, dirijor şi director de teatru Aurel Manolache. Textele muzicale le aparţin lui Saşa Georgescu, cunoscut textier de muzică uşoară, şi Ion Maximilian, actor şi regizor gălăţean, fratele formidabilului textier Mihai Maximilian (soţ al actriţei Stela Popescu). Regizorul spectacolului care se joacă cu succes de ani buni la Galaţi nu este altul decât iubitul actor de comedie Gheorghe V. Gheorghe. De fapt, chiar pentru acest spectacol, el a primit în 2004 Diploma de Excelenţă pentru regie.

Din distribuţia spectacolului de duminică fac parte îndrăgiţii actori: Radu Horghidan, Paul Buţa, Viorica Mărăndici, Adina Lazăr, Ionuţ Negrişanu, Mariana Pisică, Gianina Sion, Maria Macovei, Anton Mihail, Mitică Belciugan, George Apostolache, precum şi lăutarii Viorel Ionaşcu şi Marcel Smocov. Scenografia este semnată de Anton Hirschkorn, iar pregătirea muzicală de Aurel Manolache - Nicolae Mantu.

Preţul unui bilet este de 21,60 lei şi, cu reducere, 10,80 lei.

Povestea lui Alecsandri, într-o regie excelentă

Iată ceva ce... a văzut Parisul! „Haideţi cu noi pe tărâmul lui Papură-Vodă, într-o poveste plină de peripeţii şi voie bună”, ne îmbie păpuşarii gălăţeni de la Teatrul „Gulliver”, duminică, de la ora 10,30, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, cu spectacolul „Sânziana şi Pepelea”. Spectacol jucat cu succes acum câţiva ani de trupa gălăţeană, în traducere franceză, şi la Paris. De peste 200 de ori s-a jucat acest spectacol longeviv, iar mulţi copii au vrut chiar să-l revadă.

Piesa poetului şi dramaturgului, autor al „Chiriţelor” (dar şi ministru de Externe şi ambasador în vremea lui Cuza), Vasile Alecsandri, inspirată din folclorul românesc, făcea o trimitere subtilă, observată de cenzură, şi la politica vremii, astfel încât publicul matur era şi el captat de spectacol, în timp ce copiii se amuzau sau se îngrijorau pentru personajul de poveste cel mai îndrăgit, hâtrul Pepelea, cel „isteţ ca un proverb”.

Un adevărat magician al teatrului de păpuşi românesc, profesor şi cercetător al istoriei şi artei teatrale păpuşăreşti, Cristian Pepino a făcut adaptarea pentru spectacol şi a semnat regia. Celebrul regizor al celor mici semnează şi scenografia, alături de poate cea mai bună scenografă pentru copii din toate timpurile, regretata Cristina Pepino, şi de brăileanul Mircea Nicolau. Nicolau este un plastician expus pe simezele Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, stabilit în Germania, la Wuppertal, artist care a expus în galerii şi la mari saloane internaţionale în Germania, Franţa, Belgia, Japonia, Spania, Luxemburg şi România. A semnat scenografia ingenioasă şi plastică pentru 121 de spectacole de teatru, operă, musical, teatru de animaţie şi de televiziune, în România, Suedia, Siria, Bulgaria sau Germania.

"Sânziana şi Pepelea" este un spectacol emblematic pentru noi, fiind fericitul produs al întâlnirii trupei „Gulliver” cu cel mai titrat cuplu de realizatori ai genului, Cristian şi Cristina Pepino. Muzica este compusă de Sorin Oancea, dirijor la Teatrul Muzical „N. Leonard”. Din distribuţie fac parte îndrăgiţii actori Eduard Şişu, Gina Geru, Elena Sterian, Marian Sterian, Rodica Panu, Adina Niţă şi Mircea Vâjâianu.         

       

       

Citit 4799 ori Ultima modificare Joi, 04 Iunie 2015 15:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.