Corul „Madrigal” va cânta la Galaţi, alături de „Camerata Juventus”. AFLĂ CÂND

Corul „Madrigal” va cânta la Galaţi, alături de „Camerata Juventus”. AFLĂ CÂND
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Celebrul cor „Madrigal” va concerta şi la Galaţi! Ştirea completă este însă că prestigiosul grup va evolua alături de un tânăr corp local, formaţia „Camerata Juventus”, dirijată de gălăţeanul Eugen-Dan Drăgoi, de la care am aflat câte ceva despre culisele discuţiilor. Corul Naţional de Cameră, fondat în 1963 de regretatul Marin Constantin, a susţinut peste 4.000 de concerte în ţară şi pe scene prestigioase din Europa, America şi Asia, la televiziuni, cu peste 40 de albume înregistrate. „Întâlnirea de la Bucureşti cu Madrigalul a fost fructuoasă”, mi-a spus maestrul Drăgoi. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, de Crăciun, „Madrigalul” va fi la Galaţi pe aceeaşi scenă cu „Camerata Juventus”, în cadrul proiectului Cantus Mundi, sprijinit de Guvernul României şi sub atenta supraveghere a dirijorului internaţional Ion Marin, fiul lui Marin Constantin. În septembrie, delegaţia Madrigalului, alături de un reprezentant al Guvernului, vor veni la Galaţi pentru a discuta detalii cu oficialităţile.”

Proiectul Cantus Mundi şi-a propus să atragă în mişcarea corală din România, până în anul 2017, peste zece la sută din copiii de până în 18 ani. „Eu am venit cu câteva elemente pe care membrii staff-ului nu le cunoşteau, căci după doi ani de inspectorat la Arte cunosc bine hibele sistemului de învăţământ artistic din România, care a eliminat din programe orele de ansamblu coral, lăsând pradă elevii extemporalelor şi completărilor de normă la muzică şi desen. Nemaivorbind de faptul că elevii de clasa a VIII-a au o jumătate de oră de muzică pe săptămână şi o jumătate oră de desen - fac alternativ o săptămână muzică, una desen”.

Juventus – adică tinereţe, energie, speranţă

Înfiinţat în 1994 de profesorii de muzică Olga Nadoleanu şi Ioan Roşca, „Camerata Juventus” adună eleve de la C. N. „Costache Negri” şi băieţii de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, îmbolnăviţi de magia muzicii. „Este meritul dnei Nadoleanu şi a dlui profesor Roşca – dânşii au început „lupta” – pe lângă faptul profesional, s-au chinuit pentru costume, fonduri. Fac lucruri frumoase, sunt foarte bine pregătiţi”. Urmează ca, în turneu, „Madrigalul” să înglobeze, în câteva judeţe, coruri locale în concertele lor; aşa va fi şi la Galaţi! Iar într-un concert la Bucureşti, se vor duce tinerii gălăţeni acolo. „Mi-aş fi dorit să fac o tabără de muzică cu ei, din păcate n-au existat condiţii financiare”, îmi spune dirijorul Drăgoi despre visele sale. „Sper ca la iarnă să putem avea un concert de colinde cu „Madrigalul”, dispunem de partea tehnică chiar pentru o îngregistrare”, îmi spunea înainte de discuţia recentă cu conducerea prestigiosului cor.

Un compozitor solicitat şi un dirijor internaţional

Se pare că gălăţeanul nostru este greu de refuzat: cunoscut mai mult ca dirijor la Teatrul Muzical „N. Leonard”, dar şi pentru coruri de copii şi tineri, cum este şi „Camerata Juventus” (ei, „nimeni nu e profet în satul său!”), Eugen-Dan Drăgoi este compozitor, lector universitar doctor la Facultatea de Arte a Universităţii „Dunărea de Jos”, şef al Catedrei de Arte a Seminarului Teologic Sfântul Apostol Andrei”, dirijor al Corului Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, preşedinte al Asociaţiei Profesorilor de Arte, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a compus pentru Teatrul Nottara, a lucrat cu compozitorul Adrian Enescu şi regizorul Alexandru Darie. Dar încă nu e nimic faţă de alte victorii. Piesa sa „Rugăciune pentru Măriuca“ (fiica maestrului) a fost interpretată în 2009, la Vatican, chiar în faţa Papei, alături de corul de copii „Vlăstarele Orăştiei“, care a obţinut şi medalia de argint la Bremen, în 2004, cu această piesă, la olimpiada mondială de coruri! Piesa compusă de el, „Înger de nea“ (Snow Angel - voce Narcisa Suciu), a fost difuzată la SBS, Sydney, Australia, iar în Canada, în faţa unor muzicieni de cea mai înaltă ţinută profesională, i-au fost interpretate şi rimate două piese.

Piesa „Two Angels Speaking“ a fost imprimată de unul dintre cei mai mari solişti flautişti din lume - Patrick Gallois, artist al poporului francez, cel care a cântat sub bagheta lui Maazel, Berstein, Boulez şi Celibidache. I-au fost interpretate piese de către formaţii de prestigiu: Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, Corul Operei Române din Iaşi - dirijor Mirel Azamfirei, corurile mai multor seminarii şi facultăţi de Teologie din ţară, Corul Patriarhiei Române, alte coruri eparhiale. A compus lucrări simfonice apreciate, în 2002, de un juriu din personalităţi muzicale de prin rang (jurnalişti muzicologi de la „Le Soir“, „Telegraph“, artişti, dar şi mecena ai artei din lumea întreagă), primind o bursă în Canada, de 10.000 dolari, în cadrul programului UNESCO-Aschberg. Acolo a lucrat cu artişti de top de la Julliard, Academia de Muzică din Paris, Academia Regală din Londra, Manhattan School of Music din New York, Santa Cecilia din Roma, Academia de muzică din Berlin. Acolo a dirijat o orchestră de cameră, alcătuită din instrumentişti premiaţi la concursuri internaţionale, care veneau la Banff Center of Arts să imprime albume de muzică clasică, jazz, pop etc... În 2001, în Israel, a cântat alături de corul creştin ortodox „Psalmodia”, la 2000 de ani de la Naşterea lui Hristos, când a stat la masă cu Boris Elţîn, Mihail Gorbaciov, Bill Clinton sau Yasser Arafat.

Gălăţeanul a înfiinţat corul „Arsis“ de muzică bizantină şi poezii religioase, cu actori precum Bogdan şi Clara Vodă, Constantin Cotimanis, Ilinca Goia, Cristian Şofron, Cerasela Iosifescu, Crenguţa Hariton, Sorin Cociş, Victoria Cociaş etc., cu turnee în Italia şi Spania. A dirijat şi corurile "Allegria", "Voces", a lucrat cu elevii Seminarului Teologic şi cu studenţi. Lucrarea sa de licenţă, în Muzică Bizantină, publicată la editura Episcopiei, s-a vândut în 3.000 de exemplare şi constituie bază de curs pentru seminariile teologice şi pentru facultăţile de teologie ortodoxă. Acum lucrează la muzica unui film artistic românesc, dar despre aceasta merită să vorbim mai pe larg într-un articol special!

Citit 3090 ori Ultima modificare Joi, 25 Iunie 2015 13:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.