Povestea unui mare SUCCES. Rareş Nicolau a dus Galaţiul la Paris

Povestea unui mare SUCCES. Rareş Nicolau a dus Galaţiul la Paris
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Pentru a doua oara, elevul de nouă ani Rareş Andrei Neculau, de la Şcoala Nr. 26 „Ion Creangă", obţine Premiul I la Festivalul de teatru în limba engleză „William Shakespeare”, al Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” - acum la ediţia a VI-a, cu monologul din „As you like it”.

Unii vor spune: ce-i trebuie engleză unei vedete a pianului? Păi, după ce i-a uimit şi pe francezi într-un concurs internaţional, puştiul a răspuns într-o engleză impecabilă îndrumătorilor celorlalţi concurenţi, punând astfel lumina atât de dorită peste imaginea ţării sale! Spre deosebire de mulţi alţi copii talentaţi, care fac excelenţă în artă, dar îşi neglijează lecţiile, Rareş învaţă cu poftă. Talentul adevărat este însă un complex de cunoaştere.

Păi, nu degeaba am publicat un interviu cu gălăţeanul de numai nouă ani, atunci când câştiga, în martie, Marele premiu şi Trofeul unui concurs de pian la Suceava, la care participaseră o sută de concurenţi din ţară, după alte şi alte premii naţionale!

Între timp, cel numit la concursurile din ţară, cu frumoasă invidie, „micul Mozart”, a cucerit şi la Paris două premii foarte importante ale unui concurs internaţional de pian! Unul depăşindu-i vârsta şi competenţele cerute de aceasta! Astfel, „Concours Musical de France” (CMF), competiţie desfăşurată sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii din Franţa, a însemnat pentru Rareş cucerirea Premiului I la categoria „Elementaire II” , premiul special oferit de prestigioasa editură germană „Schott Music”. Şi, mai ales, Premiul al II-lea la categoria „Virtuosité”.

A fost „răsplata  eforturilor şi recunoaştere a talentului unui gălăţean, fiind totodată şi o recunoaştere a valorii scolii româneşti de muzică în afara ţării”, ne-a spus cu emoţie tatăl micului artist, dl Viorel Neculau, care a acceptat să ne povestească, cu multă simţire şi cu necesar patriotism, această aventură a excelenţei româneşti în străinătate. Pentru care dascăli, mai mulţi Mecena şi părinţii au pus umărul. Competiţie de tradiţie, CMF a aliniat concurenţi venind  din Franţa, China, Germania, Rusia, Ucraina, Spania, Italia, Polonia, Belgia, Ungaria, Belarus, Lituania sau România. Un juriu select, din cadrul Conservatorului Naţional „Ville de Saint Maur des Fosses”, îi selectase cu luni în urmă, în proba de interpretare dintr-un repertoriu impus. Numai că Rareş nu a participat acum doar la categoria pentru care fusese îndrumat de juriu, ci a riscat  să se bată pentru o categorie la care au şanse cei cu vârste mult mai mari şi cu pregătire mai îndelungată. Denumirea categoriei spune totul: „Virtuosité”.

„Rareş a încercat şi o „aroganţă”, cum ar spune unii”, explică tatăl său. „Pregătire. Exerciţiu. Lacrimi. Din nou exerciţii. Sub privirea blândă, dar atentă şi în acelaşi timp exigentă a doamnei profesoare Viorica State de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ) din Galaţi, melodiile impuse de organizatori se pregăteau, cu din ce în ce mai mult curaj, să se întreacă pe scena pariziană.

Rareş Andrei Neculau, alături de profesoara Viorica State

Au fost şi vânturi potrivnice, gata sa descurajeze elanul micului pianist, şi mă refer aici la atentatele teroriste din Franţa. Explozii, morţi şi răniţi - nu făceau parte din tabloul imaginat de cei care doreau să ducă de pe malul gălăţean al Dunării un pui de om care să evolueze, la un nivel artistic remarcabil, pe malul Senei".

Pianistul a fost însă încurajat de „cuvintele extraordinare ale doamnei învăţătoare Constanţa Geles, sub a cărei îndrumare are norocul să înveţe la Şcoala Nr. 26, care a spus că nu mulţi copii au talentul lui Rareş şi totodată şansa de a ajunge să participe la un concurs de o asemenea rezonanţă” şi de încrederea în şansele lui a profesoarei Viorica State, care este şi o extraordinară pianistă, astfel încât micul gălăţean a înfruntat şi concursul, şi ameninţarea teroristă!

A dărui, a susţine, a lăsa semn...

Talentul a avut însă nevoie şi de susţinerea materială. Iar aceasta a venit de la „oameni deosebiţi, care, deşi aflaţi la conducerea unor firme de prestigiu din Galaţi - Agress Business SRL şi Adina SRL - au ţinut să susţină cu generozitate eforturile impuse de participarea la o astfel de competiţie”. Iar preşedintele companiei Blue Air i-a oferit călătoria  gratuită cu avionul spre Paris. Un gest în fond şi patriotic, căci şi imaginea României a avut de câştigat, contrazicând „imaginea de lume a treia prezentată ca o caracteristică naţională de către publicaţiile internaţionale”.

Admiraţia... concurenţilor

Tatăl ne-a relatat emoţiile de atunci: „Prima zi a concursului. Ultimele indicaţii ale doamnei Viorica State. Preşedinta juriului prezintă numele stâlcit al lui Rareş. Cu dezinvoltura cu care ne-a obişnuit, acesta urcă pe scenă. Părinţi cu urechile înfundate de tensiune. Pianul de concurs, care lenevea în mijlocul sălii, s-a trezit brusc la viaţă sub degetele băieţelului. Aplauze prelungite şi exclamaţii din sală. Deşi jurizarea avea să aibă loc abia după a doua zi de concurs, premiul lui Rareş a venit deja din prima pauză: majoritatea profesorilor îndrumători ai concurenţilor au ţinut să-l cunoască personal şi să-l felicite. Necunoscutul de până atunci, răspunzându-le într-o engleză impecabilă, crea în mod invariabil reacţia ochilor măriţi atunci când spunea că este din România. Şi felicitările curgeau...

A doua zi, la categoria „Virtuosité”, văzând că e cel mai mic dintre concurenţi, emoţiile au atins cote superioare. Dar prezentarea a fost onorabilă (tatăl o spune cu modestie), atrăgând ropote de aplauze, atât prin interpretare, cât şi prin faptul că media de vârstă a celorlalţi participanţi depăşea cu cel puţin 5 ani vârsta lui Rareş.” Când va avea vârsta potrivită categoriei, poate s-o inventa vreun premiu şi mai important?

Citit 12436 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.