20 de ani de la atentatele de la Madrid

20 de ani de la atentatele de la Madrid
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Spania şi Uniunea Europeană au adus, luni, un omagiu solemn celor 192 de victime de 17 naţionalităţi, inclusiv română, ucise în urmă cu 20 de ani la Madrid, în atentate care au marcat începutul atacurilor islamiste în masă în Europa, relatează AFP, citată de News.ro.

Joi, 11 martie 2004, puţin după ora locală 7.30, oră de vârf, zece dispozitive au explodat în câteva minute la bordul a patru trenuri de navetişti în staţia Atocha sau în apropiere, în inima Madridului. Atentatele, care au fost revendicate de al-Qaida, organizaţia jihadistă condusă de Osama bin Laden, au fost cele mai sângeroase care au avut loc vreodată în Europa, în afară de explozia din 1988 de deasupra oraşului scoţian Lockerbie a zborului 103 al Pan Am, care a provocat moartea a 270 de persoane.

Organizată de Comisia Europeană, ceremonia de luni a început cu puţin înainte de ora locală 12:30 (13:30, ora României) la Galeria Colecţiilor Regale, un muzeu situat în apropierea Palatului Regal din Madrid, în prezenţa regelui Felipe al VI-lea şi a reginei Letizia, precum şi a comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

La locul unde au explodat bombele în urmă cu 20 de ani, rudele victimelor, precum şi locuitorii Madridului au depus buchete de flori, lumânări şi portrete ale celor care şi-au pierdut viaţa. Printre victime s-au numărat şi 16 români.

Data de 11 martie marchează în Europa "Ziua europeană de comemorare a victimelor terorismului".

Citit 238 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2024 16:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.