Ursula von der Leyen, luată în vizor de Parchetul European

Ursula von der Leyen, luată în vizor de Parchetul European
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Parchetul European (EPPO) investighează acuzaţiile privind nereguli penale în legătură cu negocierile asupra achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19 dintre preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi CEO-ul Pfizer, a relatat marți portalul Politico, citând un purtător de cuvânt al Parchetului din Liege.

Anchetatori ai EPPO au preluat în ultimele luni de la procurorii belgieni investigaţiile asupra Ursulei von der Leyen pentru "interferenţă în exercitarea unei funcţii publice, distrugere de SMS-uri, corupţie şi conflict de interese", potrivit unor documente legale consultate de Politico şi unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liege. În timp ce procurorii EPPO investighează presupusele infracţiuni, nimeni nu a fost pus sub acuzare până acum în acest dosar.

Ancheta a fost declanşată de autorităţile juridice din oraşul belgian Liege, la începutul lui 2023, după o plângere penală a lobbyistului local Frédéric Baldan. Ulterior, acestuia i s-au alăturat guvernele din Ungaria şi Polonia, deşi ultimul este în curs de a-şi retrage plângerea, după câştigarea alegerilor de către o coaliţie pro-UE condusă de Donald Tusk, a declarat un purtător de cuvânt polonez pentru Politico.

Plângerea penală a lui Baldan se referea la un presupus schimb de mesaje text între Von der Leyen şi CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în perioada care a precedat semnarea celui mai mare contract al Uniunii Europene privind vaccinurile, în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, o afacere care a primit ulterior numele de ''Pfizergate''.

Ziarul New York Times, care a dezvăluit primul că schimbul de mesaje a avut loc în perioada când cei doi lideri negociau termenii acordului, a declanşat un proces paralel împotriva Comisiei Europene, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conţinutul mesajelor, în urma unei cereri de acces la documente.

Informaţia că EPPO investighează acum cazul riscă să atragă şi mai mult atenţia asupra rolului jucat de preşedinta Comisiei în acordul de achiziţie a vaccinurilor, ce are o valoare estimată de 20 miliarde de euro, comentează Politico. EPPO efectuează investigaţii paneuropene asupra unor infracţiuni financiare şi, în teorie, ar putea confisca telefoane şi alte materiale relevante din birourile Comisiei Europene sau din alte ţări europene, precum Germania, ţara natală a Ursulei von der Leyen.

Evoluţia vine într-un moment delicat pentru şefa executivului UE, care se află în tranziţia către ceea ce observatorii de la Bruxelles se aşteaptă să fie un al doilea mandat în fruntea Comisiei.

Acordul, negociat în perioada de vârf a pandemiei în 2021, a fost perceput iniţial drept un triumf pentru Von der Leyen, scrie Politico. Dar cantitatea de vaccinuri achiziţionată a provocat uimire, Politico dezvăluind că au existat doze de vaccin în valoare de cel puţin 4 miliarde de euro care au fost aruncate. Între timp, contractul cu Pfizer pentru vaccinuri a fost renegociat.

Militanţii pentru transparenţă şi unii oponenţi politici au încercat să pună presiune pe Comisie pentru a discuta cazul, dar Ursula von der Leyen a evitat până în prezent să facă acest lucru.

În 2022, EPPO a anunţat că analizează achiziţia de vaccinuri de către UE la modul mai general, dar este pentru prima dată când este legat de Pfizergate în mod explicit.

Citit 294 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2024 17:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.