REZULTATELE alegerilor din Republica Moldova | Preşedintele se va decide în turul doi

REZULTATELE alegerilor din Republica Moldova | Preşedintele se va decide în turul doi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Duminică, 30 octombrie, au avut loc alegeri prezindenţiale în Republica Moldova. Niciun candidat nu a obţinut majoritatea absolută a voturilor, pentru a câştiga din primul tur.

În urma prelucrării a 99,42 la sută din procesele verbale, cele mai multe voturi le-a acumulat socialistul pro-rus Igor Dodon (48,36 la sută) fiind urmat de candidata proeuropeană, Maia Sandu, pentru care au votat 38,42 la sută din alegători. Ceilalţi candidaţi la preşedinţie nu au depăşit cifra de 6 la sută din totalul voturilor. Astfel, Igor Dodon şi Maia Sandu se vor confrunta în turul doi care, cel mai probabil, va avea loc pe 13 noiembrie.

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 11 candidaţi, însă doi dintre ei s-au retras. Analiştii politici consideră scrutinul ca fiind cel mai important din ultimii ani, dat fiind faptul că are loc o luptă geopolitică între Rusia şi Europa.

Conform datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova, s-a înregistrat o prezenţă la vot de aproape 50 la sută, iar cei mai mulţi alegători au peste 56 de ani. Un fapt îngrijorător este indiferenţa tinerilor faţă de parcursul politic al ţării, noua generaţie reprezentând în jur de 10 la sută din electoratul care s-a prezentat la urne.

Potrivit CEC, pe teritoriul României au votat 7.736 de basarabeni. În Galaţi şi-au exprimat dreptul de vot 459 de persoane, Maia Sandu obţinând majoritatea voturilor (83,66 la sută). Pentru candidata proeuropeană au votat 384 de persoane, alţi 24 de alegători l-au votat pe unionistul Mihai Ghimpu, iar Igor Dodon a obţinut 19 voturi.

Părerile studenţilor ce au votat

În sediul central al Universităţii "Dunărea de Jos" a fost deschisă o secţie de votare unde basarabenii din Galaţi şi-au putut exprima alegerea.

Acolo a fost şi Victoria Brînză, studentă în ultimul an la facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Recunoaşte că a venit la alegeri pentru că "situaţia ţării e critică: furturi de miliarde, instabilitate politică şi corupţie în toate sistemele”. Vrea un nou preşedinte, unul care să se gândească la problemele cetăţenilor. Victoria afirmă că a venit să studieze în România pentru a avea mai multe oportunităţi de a se dezvolta profesional. Din păcate, aceasta nu planifică să se întoarcă în ţară, decât atunci când va putea să-şi asigure acolo viitorul cu forţele proprii.

A mers la vot pentru că îşi doreşte o viaţă mai bună pentru ea şi părinţii ei care au rămas acasă. Este vorba de Petronela Muntean, o tânără unionistă: “Da, sunt mândră să afirm că sunt unionistă. Eu îmi afirm acest statut vorbind o limbă română corectă, ştiind istoria ţării mele, participând la marşuri”. Aceasta vrea şi un preşedinte unionist, căruia să-i pese de cetăţeni. Petronela vrea să facă un master în România, totuşi îi pasă de destinul pământului unde s-a născut: “Mă doare inima şi mi se rupe sufletul pentru tot ce se întâmplă acasă. Ţara se află în faţa unui colaps imens dacă nu se fac schimbări imediate şi dacă nu se produce o schimbare în clasa politică”. Pleacă acasă doar în vacanţe şi aceasta pentru că îi este foarte dor de prieteni şi familie.

La vot nu au fost doar studenţi, dar şi familişti, oameni de toate vârstele. Natalia Chetroi, în vârstă de 36 ani, a ales să vină la votare „pentru că astăzi se decide soarta Republicii Moldova”, susţine ea. În schimb, Svetlana Friptu, de 59 ani, a venit pentru că s-a săturat de birocraţie, minciună şi corupţie: “Sunt basarabeancă şi e normal şi firesc să mă doară sufletul pentru ţara mea. De aceea am venit să-mi fac datoria de cetăţean”.

Doina Rusu, studentă şi ea la facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, a mai fost şi membră a biroului electoral. Aceasta povesteşte că, pe parcursul zilei de 30 octombrie, au avut loc mai multe întâmplări: “Unii dintre alegători au încercat să fotografieze buletinul de vot, însă au fost obligaţi să şteargă poza. Un altul a încercat să facă acelaşi lucru, dar i s-a interzis şi de la emoţii a uitat paşaportul în cabina de vot. A mai fost un caz când individul a venit cu o ştampilă de acasă, pe care scria „retras” şi a încercat să o aplice în dreptul candidatului liberal Mihai Ghimpu. Acesta a fost văzut de 3 observatori şi după ce a pus buletinul în urna de vot s-a plâns că foaia avea 2 ştampile pe care scria “retras”. Bineînţeles că i-a fost anulat votul”.

La secţia de votare din oraşul Galaţi s-au adunat în total 463 voturi, printre care patru nevalabile. Majoritatea o deţine candidatul independent Maia Sandu cu 384 de alegători, Mihai Ghimpu cu 24, Igor Dodon-19, Valeriu Grileţchi 13, iar ceilalţi mai puţin de 10 voturi.

În foto, Victoria Brînză, Petronela Muntean și Doina Rusu

Citit 1860 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2016 21:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.