"Curățenie de Paște" cu amenzi de zeci de mii de lei la service-urile auto din Galați

"Curățenie de Paște" cu amenzi de zeci de mii de lei la service-urile auto din Galați
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În perioada 23-26 aprilie, Inspecția Muncii a desfășurat, prin inspectoratele teritoriale de muncă, o campanie națională de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și cele privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul "Întreținerea și repararea autovehiculelor" - cod CAEN 452. A fost ca o curățenie de Paște, în varianta ITM.

La fel ca toate celelalte inspectorate teritoriale, ITM Galați are atribuții de control pe două mari domenii: cel al relațiilor de muncă și cel al securității și sănătății în muncă.

În domeniul relații de muncă, la service-urile auto din județul Galați au fost efectuate 21 de controale, în urma cărora inspectorii de muncă au depistat trei persoane prestând muncă nedeclarată. Două dintre acestea nu aveau contracte individuale de muncă, iar cea de-a treia era la lucru, deși avea contractul suspendat.

Controalele s-au finalizat cu trei amenzi în valoare totală de 60.000 de lei, precum și cu șapte sancțiuni contravenționale, din care două amenzi totalizând 3.000 de lei și cinci avertismente pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă.

Conform ITM Galați, deficiențele întâlnite frecvent au constat în muncă nedeclarată și lipsa evidenței orelor de muncă prestate zilnic de către salariați, precum și neconsemnarea orelor de început și de sfârșit ale programului de lucru în documentele de evidență a muncii. Au fost dispuse și 21 de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate.

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 12 controale, soldate cu tot atâtea sancțiuni contravenționale. Opt dintre acestea au fost avertismente, iar patru - amenzi, totalizând 19.000 de lei. Pe lângă dispunerea a 12 măsuri de remediere a neconformităților, inspectorii de muncă au decis și oprirea activității la un loc de muncă unde se utilizau agenți chimici periculoși inflamabili în prezența surselor de foc deschis.

Printre deficiențele frecvent constatate s-au numărat instruirea deficitară din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, neverificarea modului în care lucrătorii utilizează echipamentul individual de protecție și neînlocuirea acestuia la pierderea calității de protecție. De asemenea, inspectorii de muncă au găsit echipamente de muncă sub incidența ISCIR fără verificare periodică, dar și locuri de muncă pentru care nu au fost evaluate riscurile.

Citit 2201 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2024 10:37

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro