Oameni de seamă. Elisabeta Polihroniade, regina șahului românesc

Oameni de seamă. Elisabeta Polihroniade, regina șahului românesc
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Elisabeta Polihroniade, maestră a șahului românesc şi internațional, s-a născut pe 24 aprilie 1935, la Bucureşti. Licenţiată a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, Elisabeta Polihroniade este singura româncă deţinătoare a zece medalii cucerite la olimpiadele de şah, individual sau cu echipa.

A debutat în 1954, clasându-se pe locul al treilea în Campionatul Naţional de senioare. A fost campioană a României în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 şi 1977.

Prima medalie olimpică de aur a obţinut-o în 1968. În perioada 1972-1977, a participat la Campionatul Mondial de şah feminin prin corespondenţă, reuşind, în 1976, clasarea pe locul al IV-lea. În 1973, a devenit campioană europeană, la egalitate de puncte cu rusoaica Nona Gaprindaşvili şi unguroaica Maria Ivanka.

În 1960 a devenit maestră internaţională, iar în 1982 a dobândit titlul de mare maestră internaţională. Din 1986, a fost arbitru internaţional, iar în această calitate a oficiat la cinci ediţii ale Olimpiadei de şah.

A condus şi editat "Revista Română de Şah - Gambit", din anul 1994. Tot în 1994, a fost aleasă secretar general al Asociaţiei Mondiale a Scriitorilor de Şah. În 1995, a fost aleasă vicepreşedinte al Federaţiei Române de Şah, realeasă în funcţie trei ani mai târziu. A fost vicepreşedinte al Uniunii Internaţionale a Şahului Şcolar. A înfiinţat, în 1999, Fundaţia de Şah "Gambit - Elisabeta Polihroniade" şi, împreună cu Anatoli Karpov, "Şcoala Internaţională cu Şah", care le poartă numele.

În anul 2000 a fost declarată "şahista română a secolului", în același an fiindu-i acordată Medalia Naţională ''Serviciul Credincios'' clasa a III-a, iar în 1967 a fost distinsă cu Ordinul "Meritul Sportiv".

A organizat "Turneul Regilor", un concurs anual la care au fost invitaţi mari maeştri internaţionali, precum şi "Şahul în şcoală" - competiţie desfăşurată între elevi. A prezentat pe postul naţional de televiziune, timp de 21 de ani, o emisiune consacrată actualităţii din lumea şahului naţional şi mondial.

A semnat mai multe cărţi de specialitate, adresate iubitorilor şahului, printre care se numără: ''Şahul pentru toţi'', ''64 premii de frumuseţe în şah'', ''Campionii de şah ai lumii'', ''Olimpiadele în alb şi negru'' şi ''Primii paşi în şah''.

S-a stins din viață pe 23 ianuarie 2016.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 875 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2024 11:29

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro