Cum să delapidezi miliarde și să scapi basma curată. Dosare îngropate de prescripții

Cum să delapidezi miliarde și să scapi basma curată. Dosare îngropate de prescripții
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

O contabilă din Galați și soțul ei au reușit performanța ca, după ani de anchete și procese în care au fost judecați pentru delapidare și, respectiv, abuz în serviciu, în urma unor investigații inițiate de DNA, să scape nepedepsiți. Asta în ciuda faptului că, susțin anchetatorii, aceștia ar fi delapidat de la trei școli circa un milion de lei prin contracte "dedicate".

Lucrul necurat cu banul statului nu este doar profitabil, ci și greu de dovedit în Justiție, în așa fel încât cei despre care se spune că "bagă mâna" în fondurile publice să plătească și altfel decât pecuniar pentru faptele săvârșite. De cele mai multe ori, trecerea timpului, tergiversarea anchetelor și zecile de termene pe care un dosar le parcurge în instanță până la prima soluție sunt decisive în soarta pedepsirii vinovaților și chiar a recuperării, măcar parțiale, a prejudiciului.

Citește și Cum are grijă Statul de banul lui

Așa se face că o contabilă din Galați, de numele căreia sunt legate mai multe acuzații de fraudă cu banii statului în trei școli din municipiu, nu a ajuns nici astăzi, la 14 ani de la primele fapte invocate de procurori, să dea efectiv socoteală. Este vorba despre Felicia Georgiana Ion-Avram, pe care procurorii DNA Galați o puneau sub acuzare, în 2018, pentru delapidare și abuz în serviciu, fapte cu consecințe grave asupra bugetului a trei unități de învățământ din Galați. Delapidarea și abuzul în serviciu, infracțiunile pentru care fuseseră deschise dosarele penale în care contabila și soțul ei, Florin Adrian Ion-Avram, au fost acuzați oficial, au avut ca prejudiciu total suma de aproape un milion de lei. Vătămate, Școala Gimnazială Nr. 29, Școala Gimnazială Nr. 17 și Școala Gimnazială Nr. 43 "Dan Barbilian".

Ancheta pentru abuz, anulată după cinci ani

Faptele la care procurorii DNA făceau referire în 2018, când anunța finalizarea anchetei, începuseră în 2010, la Şcoala Gimnazială Nr. 29, unde Felicia Georgiana Ion-Avram fusese contabil-şef cu atribuţii de control financiar preventiv. Până în 2016, femeia ar fi lucrat la bugetul unității, dar nu în folosul acesteia din urmă, ci în favoarea firmei deținute de soțul ei, cu care ar fi încheiat mai multe contracte de achiziții, toate supraevaluate. "Inculpata Felicia Georgiana Ion-Avram, în calitate de contabil şef, funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 29 Galaţi, la diferite intervale de timp, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului şcolii respective în cuantum total de 357.269 de lei, corelată cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine şi pentru altul", a precizat DNA Galați în septembrie 2018. Mai precis, contabila ar fi încheiat cinci contracte supraevaluate. "A încheiat, în mod netransparent, neconcurenţial şi cu încălcarea cerinţelor de eficienţă în utilizarea bugetului şcolii gimnaziale, cinci contracte de achiziţii de produse cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra inculpatei, prin care au fost achitate sumele totale de 373.950 de lei", au punctat procurorii în rechizitoriu. La auditul dispus de Primărie, act care a dus la declanșarea anchetei penale, a mai fost descoperit faptul că tot soțul contabilei fusese angajat fictiv ca paznic la unitatea de învățământ, "serviciile" acestuia fiind plătite cu un salariu mult mai mare decât cel stipulat în actele contabile, conform fișei postului. Astfel, Florin Adrian Ion-Avram a încasat ilegal, timp de șase ani, de la școală, nu mai puțin de 230.021 de lei, din care 154.422 de lei în plus faţă de suma înscrisă în statele de salarii. La acestea s-a mai adăugat un "mizilic" de 3.500 de lei, bani ai școlii care au fost decontați pentru niște termopane ce au fost montate în locuința celor doi soți.

După 48 de termene, care s-au judecat pe parcursul a cinci ani, Tribunalul Galați a condamnat-o pe contabilă, în 2023, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată. Soțul ei a primit, în același dosar, patru ani de închisoare. În plus, instanţa a obligat-o pe contabilă să plătească Şcolii Gimnaziale Nr. 29 Galaţi suma de 357.268,91 lei.

Sentința, atacată ulterior la Curtea de Apel, nu va putea fi niciodată pusă în aplicare. Asta deoarece magistrații instanței superioare nu au dispus doar desființarea hotărârii Tribunalului, ci a întregii anchete făcute de DNA și aduse oricum destul de târziu în fața justiției. "Constatată nulitatea absolută a urmăririi penale efectuate de DNA - Structura Centrală, desființează sentința Tribunalului și dispune declinarea cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru refacerea urmăririi penale, a actului de sesizare a instanței şi a sesizării instanței competente", se precizează în soluția dată de Curte.

Delapidare îngropată în prescripții

Celălalt dosar în care contabila este acuzată de furt din bani publici, de data aceasta de la două școli, cu concursul unei colege, dar și al soțului, a fost trimis în judecată în 2020 și a vizat fapte comise în perioada 2012-2014. Circa 620.000 de lei ar fi fost "tocați" din bugetele școlilor gimnaziale nr. 17 și, respectiv, 43, de contabilele Felicia Ion-Avram și Violeta Neamțu, prin aceleași inginerii financiare. "Cele două femei ar fi folosit contractele încheiate între societăţile comerciale şi şcolile unde lucrau, introducând la plată, în actele contabile ale unităţilor de învăţământ, facturi emise de cele două societăţi, pentru a justifica livrarea unor bunuri supraevaluate, prestarea unor servicii şi plata unor produse fictive", anunțau reprezentanții IPJ Galați, la momentul finalizării anchetei.

Ce se întâmplă când un dosar este trimis în judecată după opt ani de la primele fapte, chiar dacă acestea numără sute de acte materiale, iar procesul mai durează încă vreo patru? Vinovăția se pierde și, odată cu ea, și răspunderea penală.

Judecătoria Galați constata, în primăvara lui 2023, ca primă instanță, că faptele de care erau acuzați soții Ion-Avram și Violeta Neamțu se prescriseseră (este vorba de sute de acte materiale vizând infracțiuni de delapidare, uz de fals, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată). În consecință, prima instanță a dispus încetarea procesului penal sau, după caz, achitarea și a lăsat nesoluționată latura civilă a dosarului.

Hotărârea, atacată la Curtea de Apel, a fost reconfirmată zilele trecute, printr-o sentință definitivă, care constată prescrierea tuturor faptelor și dispune încetarea procesului penal. În ceea ce privește despăgubirile, acestea au fost admise în favoarea școlilor 17 și 43. În valoare totală de aproape 794.000 de lei, acestea ar trebui achitate de cei doi soți, în baza sentinței care este definitivă.

Citit 4805 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 00:23

7 comentarii

  • postat de Pesedistii au modificat legile
    Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 19:14
    51.179.107.***
    Astea sunt consecințele modificării legilor justitiei de psd și pnl. Să știți ce votați. Ăștia au dus planul lui dragnea la next level.
    3
    20
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 13:27
    5.13.128.***
    Prea multe portite si tertipuri pentru taraganarea dosarelor, legi care se bat cap in cap si lipsa de asumare a raspunderii din partea oamenilor.Toti vor sa comita infractiuni si sa scape, de aici si numarul enorm de dosare care sufoca instantele.
    2
    26
  • postat de Justiția infractorilor
    Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 12:12
    51.179.107.***
    Nu militez sa se reducă salariile și privilegiile acestor bugetari ci doar sa ofere servicii la nivelul la care sunt plătiți. Sa ofere justiție nu protecție infractorilor.
    1
    34
  • postat de Justiție hoață
    Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 10:30
    78.210.186.***
    Noi plătim taxe de înnebunim sa asigurăm niște salarii și niște condiții de lux acestei categorii de bugetari speciali. Noi, datoria ne-o facem cu vârf și îndesat, exemplar, am ieșit și în stradă sa ii apărăm de pesedistii hoți. În schimb ei ne oferă asta dar di chestii mai grave.
    0
    30
  • postat de Un fost militian…
    Sâmbătă, 13 Aprilie 2024 08:49
    212.93.144.***
    Justitie si justitiari de lumea a cincia, suntem de rasul europei ,iar toate, coruptia, jefuirea banului public, retrocedari fictive, distrugerea industriei, toate pleaca de la justitia ce o avem, care, prin numeroase decizii ce la dau, favorizeaza infractiunile, in rest , salarii si pesii, nes
    0
    32
  • postat de Carl Von Marcovicz
    Vineri, 12 Aprilie 2024 20:32
    95.76.36.***
    Citind doar titilul am crezut ca este vorba despre ceea ce se intampla prin Primaria Galati
    6
    45
  • postat de Traian
    Vineri, 12 Aprilie 2024 20:02
    86.120.239.***
    Ce să mai spunem de dosarul post-Colectiv de la Spitalul Floreasca,unde trebuia să existe o barocameră nou inaugurată pt tratarea arșilor,dar nefuncțională.Dosarul numără până acum 71 de termene,fara nici un vinovat găsit.
    4
    46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.